Vaderdag

De derde zondag in juni is het Vaderdag. Misschien is dit wel de eerste Vaderdag die jullie als gezin vieren… Op Vaderdag krijgen papa’s ontbijt op bed en worden ze verwend met een leuk cadeau of mooi knutselwerkje.

Iedere derde zondag van juni vieren we in Nederland Vaderdag.

In veel andere landen zoals onder in Canada, India, Ierland, Frankrijk, Turkije en de Verenigde Staten wordt ook op de derde zondag van juni Vaderdag gevierd. Onze zuiderburen zetten de papa’s een week eerder in de schijnwerpers, namelijk op de tweede zondag van juni. In Duitsland wordt Vaderdag gevierd met Hemelvaart, de dag dat Jezus terugkeert naar zijn vader in de hemel. In Noorwegen, Zweden en Finland krijgen de papa’s pas op de tweede zondag van november ontbijt op bed.

Amerikaanse traditie

Vaderdag is in 1910 ontstaan in de Verenigde Staten. Sonora Smart Dodd wilde haar vader William Jackson Smart eren. Smart was een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Hij was weduwnaar geworden toen zijn vrouw in het kraambed bij de geboorte van het zesde kind stierf. Toen Williams dochter Sonora volwassen was geworden, wilde ze haar vaders kracht en doorzettingsvermogen onder de aandacht brengen. Sonora liet zich inspireren door Anna Jarvis, de vrouw die Moederdag introduceerde. Het duurde even voordat de traditie overwaaide naar Nederland, maar sinds de jaren zestig vieren we ook hier ieder jaar Vaderdag.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*