Tweeling met onenigheid

“Ik heb een tweeling van net 2. Twee prachtige jongens! De laatste tijd hebben ze samen best wat onenigheid, en dan komt het best regelmatig voor dat de één de ander slaat of omduwt. Wat is het verstandigst om te doen? Eerst de één troosten en dan pas de ander op zijn gedrag aanspreken of geven of andersom?”
– Marieke

Antwoord van gezins- en opvoedcoach Anneliese Jansen:

“Als eerste wil ik je uitleggen waar dit gedrag vandaan komt. Rond twee jaar kunnen kinderen dan wel wat woordjes zeggen maar nog niet precies wat hen dwars zit. Communiceren doen ze dan dus met hun hele lijf. Slaan, duwen maar ook knijpen en bijten zijn dan heel ‘gewoon’. Ik vind het altijd belangrijk dat ook het ‘slachtoffer’ leert communiceren. Zeg ze te reageren met bv “Niet doen, dat doet pijn”.

Vervolgens kun je de ‘dader’ vertellen waar hij zijn handen wel voor kan gebruiken, bijvoorbeeld door te laten aaien, dat is gelijk een soort van goed maken. Je vraag is, voor wie kies ik als eerste met mijn reactie? Dat is per situatie verschillend. Bij een klein voorval wil je de ‘dader’ laten zien dat hij iemand verdrietig heeft gemaakt en ga je daar eerst mee aan de slag, vervolgens help je hem troosten. Als er een flinke verwonding is dan kies je natuurlijk voor eerste hulp daaraan… Let wel op dat je niet te snel ingrijpt, het gebeurt ook vaak dat kinderen er zelf wel uitkomen! Succes!”

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Anneliese Jansen (1968)
www.anneliese-opvoedcoaching.nl

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*