Twee maanden eerder dan verwacht – ons prematuur kindje

Gastblogger: Geiske de Vries

Wat waren wij blij, zwanger van ons eerste kindje, een dochter! Maar deze fijne zwangerschap eindigde plotseling van de een op de andere dag. Begin mei werd onze kleine Jinte 2 maanden te vroeg geboren door listeriose met een hersenvliesontsteking als gevolg. Vijf weken op de NICU was de spannendste tijd van ons leven. Dit is het verhaal van ons prematuur geboren kindje.

Mijn zwangerschap

Moeder worden leek mij altijd al het leukste wat er is en dat was dan ook mijn grootste wens. Zwanger worden ging bij ons gelukkig vrij snel. Mijn zwangerschap verliep heel soepel. Ik had geen last van misselijkheid, ik was niet heel erg vermoeid of last van andere typische kwaaltjes. Ik was nog volop aan het sporten tijdens de gehele zwangerschap en met 30 weken waren mijn vriend en ik druk in de weer om onze tuin zomerklaar te maken.

Krampen of weeën?

Toen ik precies 31 weken zwanger was voelde ik ‘s nachts voor het eerst kramp in mijn buik. Ik dacht dat dit de harde buiken waren waar iedereen het over had en dat dit erbij hoorde. Omdat het voor mij iets nieuws was, ik had deze krampen of harde buiken niet eerder gehad, en omdat de krampen aanhielden stond m’n vriend erop dat we vroeg in de ochtend toch even naar het ziekenhuis zouden gaan. Er werd een blaasontsteking geconstateerd en omdat dit een vroeggeboorte kan veroorzaken, werd ik met de ambulance naar het AMC gereden. Mijn vriend en ik vonden het erg voorbarig, want die kleine zou nog 2 maanden in mijn buik moeten zitten. Die nacht in het AMC was een hel. Ik probeerde te slapen, maar voelde constant krampen (achteraf weeën). ‘s Ochtends vroeg braken ineens mijn vliezen en na een speed memo van de gynaecoloog werd binnen een half uur onze Jinte geboren. Ik kon het niet geloven en lag nog bij te komen van wat er allemaal gebeurd was, terwijl mijn vriend een paar kamers verderop aan het toekijken was hoe de artsen onze kleine, prematuur geboren kindje, Jinte (1640 gram) in leven aan het houden waren.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Vroeggeboorte door Listeriose

De vroeggeboorte bleek achteraf te zijn veroorzaakt door een listeria bacterie in mijn bloed. De reden dat je geen rauw vlees of vis mag eten, maar wat schijnbaar ook op fruit/groente en ongeveer alles kan zitten. Slechts 0,0025% van de zwangere vrouwen loopt deze besmetting op. Oftewel, wij hadden domme pech, maar wel de reden dat Jinte moest vechten voor haar leven. De listeria bacterie veroorzaakte bij haar een hersenvliesontsteking en een antibioticabehandeling van 3 weken volgde. Echo’s, MRI’s, ruggenprikken, ambulance ritjes, onze kleine meid moest zoveel doorstaan in de eerste weken van haar leven. De 5 weken ziekenhuis waren de meest spannende, stressvolle en onzekere tijd in ons leven. 

Ontwikkeling van een prematuur kindje

Inmiddels zijn we 3,5 maand verder en gaat het onwijs goed met Jinte. De hersenvliesontsteking is goed behandeld en daar merken wij gelukkig niks meer van. De sprongetjes lopen gelijk aan de gecorrigeerde leeftijd en zijn goed te herkennen. De sprongen lopen, in ons geval, bij een prematuur kindje dus niet helemaal gelijk. Sprong 3 is net gepasseerd waardoor ze nu allerlei geluidjes maakt en volop haar handjes aan het ontdekken is. Ze is een heerlijke vrolijke baby en wij worden met iedere lach nog verliefder op haar.

Dankbaar voor familie en vrienden

Terugkijkend op de ziekenhuis tijd is het zo bewonderenswaardig hoeveel onze familie en vrienden voor ons betekend hebben. Onze ouders, broer en zussen zaten iedere dag in het ziekenhuis voor als we even van de NICU af wilden. Ook toen we thuis kwamen waren er iedere avond vrienden en familie die voor ons gekookt hadden. Hier hebben we zoveel steun aan gehad.


Een advies aan iedereen die zoiets meemaakt is dan ook: neem hulp aan, want het is al allemaal al zwaar genoeg! Geiske de Vries


Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*