Tips voor de feestdagen met kleine kinderen

Do’s and don’ts tijdens de feestdagen met een baby, peuter of kleuter

Zie jij op tegen de feestdagen met jouw baby, dreumes, peuter of kleuter? Wij hebben de do’s en don’ts voor de feestdagen voor je op een rij gezet om je de gezellige, maar soms ook stressvolle feestdagen door te komen met je kleintje.

Rond de feestdagen is de kerstster (de plant) altijd razend populair. De kerstster staat natuurlijk ook erg gezellig, maar wist je dat deze plant heel erg giftig is? Heb je een uitgebreid kerstdiner en verwacht je dat jouw kleintje de hele avond netjes aan tafel blijft zitten? Zo overleef je de feestdagen met jouw baby, dreumes, peuter of kleuter!

Voorafgaand aan de feestdagen

Om de feestdagen met een kleintje goed in te gaan is het belangrijk om je al van te voren voor te bereiden op de drukte zodat zowel jij als je kindje weten wat er te verwachten is tijdens deze dagen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu
 • Begin met het hebben van niet al te hoge verwachtingen van jouw kindje. Het is bijvoorbeeld niet realistisch om te denken dat jouw kleintje de hele avond rustig aan tafel zal zitten of de hele dag gezellig is, niet moe is en stil en rustig is. Als je je hier van tevoren op instelt, kan het alleen maar meevallen.
 • Als je kindje al wat ouder is, kan je hem op een leuke manier voorbereiden op de feestdagen. Doe dit bijvoorbeeld door middel van een advent kalender! Zo kun je samen aftellen naar de feestdagen en heb je ook nog eens elke dag iets leuks om uit te pakken. Kies bijvoorbeeld een kalender met elke dag een chocolaatje of een leuk speeltje. Succes gegarandeerd!

Do’s tijdens de feestdagen

 • Doe alles rustig aan. Lekker uitslapen (voor zover dat met kleine kinderen nog kan) en eerst heerlijk luieren in je pyjama voordat alle drukte begint.
 • Laat je dreumes of peuter meehelpen met het versieren van de tafel en de kamer, ga lekker los met sfeervolle lichtjes en slingers
 • Als jullie een uitgebreid kerstdiner houden, laat je peuter dan de menukaartjes versieren. Lekker knutselen met gekleurd papier, stiften en glitters!
 • Laat je baby, dreumes of peuter ook af en toe spelen tussen de verschillende kerstgerechten door. Hij is echt nog te jong om stil te zijn tijdens het hele kerstdiner.

  Een van de leukste manieren om meer tijd samen door te brengen tijdens de feestdagen, is door middel van spelletjes. Spelletjes die ook nog eens de nieuwe vaardigheden van je kindje stimuleren! Per sprong zijn er leuke kerstspelletjes om samen te spelen.
 • Ga je naar een kerstbrunch en slaapt je kindje nog overdag, neem dan een campingbedje mee. Of ga je naar een kerstdiner die later afgelopen is dan dat jouw kindje normaal gesproken op bed ligt? Dan is een campingbedje ook een uitkomst. Dan kan je kleintje gewoon lekker op tijd slapen. Als je dit onhandig vindt, zorg er dan voor dat het kerstdiner bij jou thuis is.
 • Sommige kinderen vinden de drukke kerstdagen juist helemaal niet fijn. Het beste kun je je kindje dan gewoon zo veel mogelijk lekker zijn eigen gang laten gaan. En plan in dat geval de kerstdagen niet helemaal vol.
 • Laat je kindje (als hij al zelf zit) aan het eind van de tafel zitten. Dan kan hij makkelijk ook even wat anders gaan doen.
 • Maak een plekje waar je kleintje kan spelen, maar waar je hem of haar wel goed in de gaten kan houden.
 • Als de ‘groten’ nog niet klaar zijn met eten, maar de kleintjes wel, zet dan bijvoorbeeld een leuke kerstfilm voor ze op.
 • Ga met een kleintje voor een kunstboom. De naalden van een echte boom kunnen soms scherp zijn én vallen vaak op de grond.
 • Zet je boom altijd goed vast. Zet er bijvoorbeeld bakstenen omheen (en pak ze eventueel in, dat ziet er gezellig uit!).
 • Ga tussen de drukte door lekker even naar buiten met je kindje. Een frisse neus doet vaak wonderen!
 • Gebruik led-kaarsjes in de kaarsenstandaards.
 • Hou je zo goed mogelijk aan de normale slaaptijden. Daar voelt je kindje zich het lekkerst bij.
 • Ook een optie is je kindje voorafgaand aan het kerstdiner alvast te laten eten en dan zelf te gaan dineren als hij of zij lekker ligt te slapen.

Het belangrijkste: probeer vooral te genieten tijdens de feestdagen! Van je kleintje, je familie en vrienden.


De don’ts tijdens de gezellige, maar stressvolle dagen

Er zijn naast do’s natuurlijk ook een aantal don’ts voor tijdens de feestdagen met een kleintje. De tip is: doe vooral wat voor jou het beste voelt.

 • Een kerstster is giftig en dat kan gevaarlijk zijn voor je kindje. Wil je deze toch graag voor de sfeer neerzetten, zet deze dan op een plek waar je kindje niet bij kan.
 • Gebruik ook geen spuitsneeuw op grijphoogte, dit is giftig (ziet er voor je kleintje uit als eetbare slagroom).
 • Interessante decoratie kun je ook beter niet op grijphoogte hangen of plaatsen.
 • Gebruik geen glazen kerstballen. Koop liever kunststof ballen en/of houten figuurtjes voor in de kerstboom. Uiteraard mag je kind helpen met het optuigen van de boom, maak hier een leuke en gezellige activiteit van.
 • Kaarsen zijn leuk en helemaal met Kerst, maar pas op met vuur en zorg (lees: weet zeker!) dat je baby, dreumes of peuter zich niet kan branden!
 • Gebruik geen tafelkleed waar je kindje aan kan trekken!
 • Vlieg niet van hot naar her. Zorg voor voldoende relax momenten voor jezelf en voor je kleintje. Is je agenda helemaal gevuld met de feestdagen? Zeg dan liever een of twee afspraken af en zorg ervoor dat je baby (en jij) voldoende kunnen rusten en relaxen.
 • Laat nergens glazen met restjes alcohol slingeren. Als je dreumes of peuter door je huis kruipt terwijl ‘de groten’ nog aan tafel zitten, bestaat de kans natuurlijk dat hij of zij even gaat proeven.

Maar het belangrijkste met de feestdagen met een kleintje: geniet van je kleintje en je gezin. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk en voel je niet schuldig door afspraken af te zeggen.

Fijne feestdagen!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*