Tetanus

Tetanus is een infectieziekte

Het wordt veroorzaakt door een bacterie die in de grond zit in bijvoorbeeld zand of vuil. In dit artikel lees je over de infectieziekte.

Symptomen

Besmetting vindt in de meeste gevallen plaats doordat er vuil in een open wond(je) komt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je kind buiten valt en zich daarbij openhaalt. Ook via een dierenbeet is besmetting mogelijk. Als de tetanusbacterie in de wond terechtkomt, kan hij zich gaan vermenigvuldigen en dat leidt dan tot de ziekte. Besmetting van mens op mens is bij deze ziekte niet mogelijk. Symptomen van tetanus zijn spierpijn en stijfheid van de spieren. Ook kunnen er slik- en ademhalingsproblemen optreden. Uiteindelijk kunnen het spierstelsel en het zenuwstelsel worden aangetast.

Behandeling

Als tetanus niet wordt behandeld, dan is de ziekte dodelijk. Ook bij behandeling is de kans op overlijden nog met ongeveer 20 procent aanwezig. Het Rijksvaccinatieprogramma bevat vaccinatie tegen tetanus. Dit gebeurt via de DKTP-prik. Je kind krijgt deze prik op verschillende leeftijden. Dat gebeurt omdat na verloop van een aantal jaren het vaccin tegen tetanus is uitgewerkt.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Elke keer dat iemand mogelijk besmet is met de bacterie, moet er daarom worden gekeken of er weer een tetanusprik nodig is. Als de vorige prik langer dan een jaar of vijf geleden is gegeven, dan krijgt je kind opnieuw een vaccin toegediend als hij besmet kan zijn geraakt.

Als je ooit tetanus hebt gehad, dan ben je er daarna niet automatisch immuun voor. De bacterie ontwikkelt zich namelijk zo snel dat je lichaam geen tijd heeft om antistoffen tegen tetanus te maken.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*