Tepelkloven

Tepelkloven zijn pijnlijk scheurtjes of kloofjes in de tepel bij moeders die borstvoeding geven. Het kan erg pijnlijk zijn en voor veel jonge moeders is het de aanleiding om eerder te stoppen met het geven van borstvoeding en over te gaan op flesvoeding.

Hoe ontstaan tepelkoven?

De belangrijkste oorzaak van tepelkloven is het verkeerd aanleggen van de baby. Het is belangrijk dat de baby de tepel goed in de mond neemt. Langdurig sabbelen aan de punt van de tepel werkt tepelkloven in de hand. Uitdroging van de tepel bevordert ook het ontstaan van tepelkloven. Moeders die bekend zijn met constitutioneel eczeem hebben waarschijnlijk een grotere kans om tepelkloofjes te ontwikkelen.

Hoe ziet het eruit?

Tepelkloven zijn kleine scheurtjes in de tepel en de tepelhof. De pijn treedt vooral op tijdens het voeden.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Hoe wordt het behandeld?

Tepelkloven kunnen zich weer herstellen wanneer de baby goed wordt aangelegd en goed kan ‘aanhappen’. Aanbevolen wordt de baby eerst aan te leggen aan de borst met de minst pijnlijke tepel en daarna pas aan de borst met de kloofjes. Reinig de borst na elke voeding met schoon, lauw water en gebruik géén zeep: zeepgebruik kan de klachten verergeren. Droog de tepel zorgvuldig en voorzichtig.

Door sommigen wordt geadviseerd de tepels na reiniging in te smeren met een dun laagje lanette-zalf of tijdens het voeden een tepelhoedje te gebruiken: de adviezen van borstvoedingdeskundigen zijn hierover echter niet eensluidend.

Wanneer de pijn blijft …

Als ondanks de voorzorgsmaatregelen de klachten blijven bestaan of zelfs verergeren is het belangrijk Uw huisarts te raadplegen: het zou kunnen zijn dat er sprake is van een ander probleem zoals een fistel van de tepel, een gistinfectie of een mastitis (borstontsteking).

Bron: www.huidinfo.nl

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*