Tekenen dat de bevalling begint

Juist omdat je op het eind van de zwangerschap nogal eens wat oefenweeën hebt, is het ‘echte’ werk soms lastig te herkennen.

Dit zijn de drie tekenen dat je bevalling begint.

Je verliest de slijmprop

De slijmprop is letterlijk een prop slijm dat de baarmoeder afsluit. Aan het einde van de zwangerschap laat het los en komt het soms met wat bloed naar buiten. Het is niet altijd even opvallend, dus je kunt het ook missen. Geen punt. De bevalling kan nog best enkele dagen op zich laten wachten en de baby is goed beschermd, dus er is geen infectiegevaar.

De vliezen breken

Soms breken de vliezen ruim voordat de weeën op gang komen, maar ook kunnen ze pas vlak voordat de persweeën beginnen breken. Wat je merkt is dat je druppeltjes of plasjes vruchtwater verliest. Vruchtwater heeft een zoete geur en is meestal helder, soms een beetje roze van kleur. Er kunnen kleine witte vlokjes (huidsmeer van de buikbaby) in zitten. Bekijk het vruchtwater goed. Is het groen of groenig van kleur, dan betekent dit dat je buikbaby gepoept heeft. Omdat dit benauwdheid bij de baby kan veroorzaken moet je direct de verloskundige bellen. Vanaf het moment dat de vliezen zijn gebroken mag je niet meer in bad, vanwege infectiegevaar.

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu

De weeën worden regelmatiger

Anders dan de indalingsweeën en voorweeën komen échte weeën met steeds meer regelmaat: eerst om de tien minuten, later om de vijf à vier, drie of twee minuten. Ze voelen krachtig aan en je zult je er steeds beter op moeten concentreren om ze weg te puffen.

Heb je het vermoeden dat je bevalling begint of begonnen is, neem dan contact op met je verloskundige.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*