Te klein geboren kinderen

Zo’n twee tot drie procent van alle pasgeboren baby’s is bij de geboorte kleiner dan verwacht mag worden voor de duur van de zwangerschap. Wanneer een kind te klein wordt geboren voor de duur van de zwangerschap wordt dit SGA genoemd. SGA staat voor Small for Gestational Age.

Omdat de groeiachterstand in de meeste gevallen al in de baarmoeder begint, wordt SGA vaak al tijdens de zwangerschap geconstateerd. In die gevallen spreekt men ook wel van intra-uteriene groeivertraging, afgekort IUGR. (Letterlijk betekent intra-uterien: in de baarmoeder) De R staat voor retardatie, dat betekent vertraging (in de zin van: achterstand).

De oorzaken

Er zijn vier factoren die van invloed kunnen zijn op de groei in de baarmoeder.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Dit zijn:

De moeder: wanneer de oorzaak van SGA bij de moeder ligt, dan kan bijvoorbeeld zijn: slechte voeding, roken, alcohol, zware lichamelijke arbeid of een ziekte.

De placenta: De placenta is een andere factor die van invloed kan zijn op de groei. Wanneer de placenta bijvoorbeeld onderontwikkeld is of verstopt zit, kan dit tot gevolg hebben dat er onvoldoende voedingsstoffen worden doorgegeven.

Het kind:De oorzaak kan ook bij het kind zelf liggen. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een aangeboren afwijking of een bepaalde ziekte, zoals een stofwisselingsstoornis. Ook bij meerlingzwangerschappen zijn kinderen vaak kleiner dan normaal.

Kenmerken van de ouders: Soms ligt de verklaring erg voor de hand. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de ouders zelf ook klein zijn. Pony’s krijgen nu eenmaal geen paarden.

Inhaalslag

De meeste kinderen die klein geboren worden maken in een later stadium een inhaalslag. Het kind maakt dan een groeispurt waardoor het alsnog binnen de groeicurve valt. In die fase groeit het dus sneller dan zijn leeftijdsgenootjes. Na 2 jaar hebben de meeste kinderen met SGA (ongeveer 90%) alsnog een normale lengte.

Kinderen die na twee jaar nog steeds te klein zijn, worden in de meeste gevallen doorverwezen naar een specialist. De specialist zal vervolgens onderzoeken wat de oorzaak is, waardoor een eventuele groeistoornis al in een vroeg stadium kan worden vastgesteld. In sommige gevallen is het mogelijk om op de leeftijd van vier jaar al te beginnen met een groeihormoonbehandeling.

Bron: www.groeiwijzer.nl

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*