Tandenpoetsdrama’s bij je peuter

De helft van de tweejarigen vindt tandenpoetsen verschrikkelijk en moet huilen bij iedere poetsbeurt. Jonge kinderen (peuters) begrijpen nog niet waarom hun tanden gepoetst moeten worden en ze vinden dat gedoe in hun mond gewoonweg niet prettig. Toch hoort het tandenpoetsen erbij.

Probeer tandenpoetsdrama’s zoveel mogelijk te voorkomen.

Natuurlijk moet je er zo min mogelijk een strijd van maken, maar het moet wel gebeuren. Maak een ritueel van het tandenpoetsen. Leg uit aan je peuter wat je gaat doen en raak eerst zijn wangetjes aan en daarna met je vingers het tandvlees. Ga dan poetsen met de borstel. Wat vaak werkt is het zingen van een liedje (bijvoorbeeld ‘In de maneschijn’). Het leidt je peuter af, bovendien weet hij dat als het liedje is afgelopen, het poetsen ook klaar is. Stop dan ook echt met poetsen als het liedje is afgelopen. Deze voorspelbaarheid stelt kinderen gerust. Als je dreumes of peuter ligt (bijvoorbeeld op de commode) kun je er goed bij.

Als je peuter ongeveer twee jaar is kun je uitleggen dat er beestjes in onze mond leven die weggepoetst moeten worden omdat onze tanden anders ziek worden. Er zijn ook erg leuke boekjes met het thema ‘tandenpoetsen’ verkrijgbaar.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*