Striae

Striae, wordt ook wel zwangerschapsstrepen of –striemen genoemd. De rekbaarheid van de huid is weg en het onderhuidsbindweefsel scheurt. Die strepen wordt ‘striae’ genoemd.

Gedurende je zwangerschap groeien je buik en borsten in een relatief korte periode in rap tempo. Bij veel vrouwen worden de heupen, bovenbenen en billen ook veel ronder. Soms kan je lichaam deze enorme toename in groei niet meer aan en scheurt het onderhuidsbindweefsel. Dat klinkt heel erg pijnlijk en eng, maar dat is het niet. Het resultaat is wel vervelend. De streepjes die je ziet ontstaan worden striae zwangerschapsstriemen genoemd.

Striae is erfelijk bepaald

De aanleg voor zwangerschapsstriemen of striae is erfelijk bepaald. Dat wil zeggen dat sommige vrouwen dus van nature meer last zullen hebben dan andere vouwen. Toch wil dit ook weer niet zeggen dat je er dus niets aan kunt doen. Je kunt het namelijk wel proberen zo minimaal mogelijk te houden.

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu
  1. Eet niet voor twee Door niet overdreven veel aan te komen eis je minder flexibiliteit van je huid dan wanneer je, naast je zwangerschapkilo’s, ook nog eens ‘lekker-eet-kilo’s’ aankomt.
  2. Verzorg je huid goed Er zit maar een ding op: smeren tot je een ons weegt. Kies voor een speciale crème die striae helpt te reduceren. Deze vind je gewoon bij de drogist. Toch zijn ook deze crèmes geen wondermiddelen. Smeer iedere dag en breng een lekkere royale laag aan.
  3. Een bindweefselmassage Bij het woord massage staan waarschijnlijk al de twinkeltjes in je ogen. Laten we maar meteen de waarheid zeggen, een bindweefselmassage is niet lekker. De werking is namelijk pas optimaal als het een beetje pijn doet. Neem eerst een warme douche, smeer je in met olie of een hydraterende bodylotion en pak dan voorzichtig een stukje huid met twee vingers vast. Trek voorzichtig aan de huid tot deze een beetje pijn doet. Zo ga je bij alle potentiële striae plekken te werk

Gekleurde strepen

Als de striae opkomt herken je ze aan hun roze en paarse kleur. Het zijn kleine streepjes die aan de oppervlakte van je huid verschijnen. Na de zwangerschap worden deze streepjes wit en glanzend. Helaas, dit blijft zo voor de rest van je leven.

Jeuk

Het scheuren van het onderhuidsbindweefsel doet geen pijn, maar kan wel jeuken. Wat helpt tegen de jeuk is een natte koude washand op de plekken leggen of er wat mentholpoeder op strooien.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*