Striae – striemen

Striae of striemen zijn lijnvormige huidafwijkingen die ontstaan wanneer het onderhuids bindweefsel uit elkaar getrokken wordt door snelle groei van het lichaamsdeel in kwestie. Het komt vrij veel voor en is niet ernstig. Wel leveren striae regelmatig een cosmetisch bezwaar op..

Hoe zien ze eruit?

In een vroeg stadium zijn striae parallel aan elkaar lopende rode lijnen in de huid. De lijnen hebben vaak kenmerken van verzonken littekens en kunnen in lengte variëren van enkele centimeters tot wel 20 centimeter. De rode kleur die de striae in een vroeg stadium vertonen kan soms zeer lang aanhouden. In de loop van de tijd verkleuren de meeste striae langzaam via beigekleurig naar huid- of ivoorkleurig. Dit proces kan soms jaren duren.

Wie krijgt ze?

Striae kunnen op elk deel van de huid ontstaan dat een relatief snelle groei doormaakt. Hoe jonger de huid is, hoe groter het risico. Er zijn verschillende groepen mensen die een vergroot risico hebben op het ontstaan van striae:

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu
 • zwangeren
  ◦ buik en borsten
 • pubers en adolescenten
  ◦ dijen, billen, borsten
 • mensen met overgewicht
  ◦ buik, dijen, binnenzijde bovenbenen, bovenarmen
 • bodybuilders
  ◦ armen, bovenbenen, borsten
 • mensen die gebruik maken van corticosteroïden (zalf, prednison)

Hoe wordt het behandeld?

Striae zijn eigenlijk altijd ‘slechts’ een cosmetisch probleem. Er is helaas geen enkele effectieve behandeling en striae verdwijnen nooit. Gelukkig worden in de loop van de tijd (jaren) striae minder zichtbaar omdat ze langzaam de opvallende rode of rood-bruine kleur verliezen. Omdat mensen striae vaak een vervelend probleem vinden zijn zij helaas maar al te vaak te verlokken om bij kwakzalvers allerlei dure smeersels aan te schaffen en andere zinloze behandelingen te laten uitvoeren.

Bron: www.huidinfo.nl

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*