Stout gedrag

“Onze dochter is nu 21 maanden, sinds kort heeft ze de neiging haar hand te heffen en te slaan en dan voor namelijk mij of haar pop. Ook wijst ze veel met haar vinger, dat iemand, ik vaak, iets stouts heb gedaan. We hebben het idee dat ze dit gedrag kopieert van kinderen van de creche. Ze zit sinds 3 maanden op een nieuwe groep met grotere kinderen tot 3 jaar. Nu is onze vraag, hoe kun je hier het beste mee om gaan? Eergisteren hebben we haar 2x in de hoek gezet, voor 1 min. Ze huilde toen bij de tweede keer en heb haar toen bij mij genomen. Zelf vind ik het belangrijk als ze iets stouts doet naar mij of mijn man, dat degene bij wie ze het doet haar ook aan spreekt, in plaats van allebei of de ander. Hoe zien jullie dat? ”
– Roos

Antwoord van gezins- en opvoedcoach Anneliese Jansen:

“Jonge kinderen leren vanuit de nabootsing, dus wat betreft het kopiëren van gedrag vanuit de Crèche
, daar zit je waarschijnlijk goed. Ook het corrigeren van diegene die ‘kwaad’ is aangedaan is de juiste manier. Haar afzonderen daar is zij misschien nog wat te jong voor, haar kort daarna troosten geeft een tegenstrijdige aanwijzing. Om ervoor te zorgen dat je niet continue bezig bent haar negatief te corrigeren kun je haar beter vertellen wat wel de bedoeling is. Met handen kun je aaien (als zij wil slaan). Als zij wijst zeggen, ik ben mama en mama is lief. Het is goed te weten dat hele jonge kinderen nog niet of niet voldoende kunnen praten en dan lijfelijk communiceren. Dat kan door knijpen, slaan en zelfs bijten. Natuurlijk moet dat gecorrigeerd worden (bij bijten zeg ik bv. ‘Kijk eens, dat kindje heeft pijn, je mond gebruik je om een appel of een boterham te eten’) maar het is tegelijk goed om je te realiseren waar dit gedrag vandaan komt maar ook, het is een fase! Succes!”

Anneliese Jansen (1968)
www.anneliese-opvoedcoaching.nl

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*