Spruw

Spruw is een gistinfectie in de mond van de baby.

Vaak is er gelijktijdig ook een candida infectie bij de tepel van de moeder aanwezig. De infectie kan zowel bij de baby als bij de moeder pijnklachten veroorzaken. Een milde infectie kan echter ook zonder hinder voor moeder of baby aanwezig zijn en vervolgens vanzelf weer verdwijnen.

Geschat wordt dat ca. 4% van de zuigelingen spruw ontwikkelt. De infectie kan bij de baby ontstaan omdat de weerstand tegen gisten bij zuigelingen nog niet optimaal is.

Hoe ziet het eruit?

  • Bij de babyHet slijmvlies van de mond van de baby wordt roder van kleur en in de meest typische gevallen van spruw ontstaan witte, op kwark lijkende plekken. Deze afwijkingen kunnen zowel op het slijmvlies in de mond als op de tong verschijnen. Vaak gaat de baby minder goed drinken, waarschijnlijk door pijn en jeuk in de mondholte. Spruw komt vaak gecombineerd voor met luieruitslag (candida infectie in het luiergebied).
  • Bij de moederWanneer de baby spruw heeft kan de moeder pijn aan de tepels ontwikkelen. Vooral wanneer de klachten beginnen nadat gedurende langere tijd zonder problemen de borst gegeven kon worden moet gedacht worden aan de mogelijkheid van spruw. Soms zijn de tepels iets roder en gezollen of kunnen kleine kloofjes ontstaan. In veel gevallen zijn er echter ook geen zichtbare afwijkingen aan de tepels.

Hoe wordt het behandeld?

Wanneer u spruw vermoedt bij de baby of uzelf is het verstandig om dit te bespreken met de huisarts. Zeker als de baby minder goed gaat drinken. Gelukkig is het maar zelden nodig de spruw met medicijnen te behandelen. Vanzelfsprekend zijn er ook andere redenen waarom een baby minder goed drinkt en daarom is het altijd belangrijk om in deze situaties de huisarts te raadplegen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Milde vormen van spruw gaan doorgaans vanzelf over mits bepaalde hygiënische maatregelen in acht worden genomen.

Hygiënische maatregelen:

  • houd de tepels schoon en droog, laat geen melkrestjes achter: melkresten zijn een voedingsbodem voor de candidagist.
  • doe handdoeken, washandjes etc. die in contact zijn geweest met het gebied rond de tepel direct in de was.
  • vervang zoogcompressen na elke voeding.
  • wanneer u kolfapparatuur gebruikt moet deze steeds zorgvuldig gereinigd worden
  • kook spenen en fopspenen dagelijks uit.
  • Zie ook: Het onderhoud van je borsten als je borstvoeding geeft

Bron: www.huidinfo.nl

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*