Sprong 4 : Van newborn naar een mini mensje

Gastblogger: Iris Ketting

Ik ben Iris, getrouwd met Dylan en moeder van dochter Leia (nu 24 weken en 5 dagen oud).

Sprong 4 werd door onze dochter Leia aangekondigd met een jammerend ook wel mopperend geluid. Een geluid dat we nog niet eerder hadden gehoord. Een ‘ik vind dit niet leuk’ geluid. Voor de sprong kon ze dat alleen communiceren door te huilen. 

Ik moest in eerste instantie enorm lachen om dit geluid. Het gaf haar meteen een beetje een karakter. Ze was echt geen newborn meer, maar ineens een mini mensje met wensen en eisen. Dit jammerende geluid kwam die weken steeds vaker voor. Dit was de eerste keer dat ik ervaarde dat mijn baby een humeur had. Ook het huilerige sloeg toe. Naar bed wilde ze absoluut niet. Alsof ze ineens was geland en de wereld wilde ontdekken, en dat lukt niet als je slaapt… 

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Het beetje regelmaat wat we hadden opgebouwd was ineens verdwenen. Ze dronk slechter en weigerde af en toe de borst compleet. Waardoor ik moest kolven en met een flesje geven, wat eigenlijk ook niet helemaal van harte ging. En waar we dachten haar een beetje te leren kennen, ontstonden er dus ineens wensen die we nog niet kende. 

Sprong 4 sloeg in

Als een donderslag bij heldere hemel slaat sprong 4 dus in. Uit het niks slaat alles om. Ik lees me voor een sprong begint wel alvast in wat ik kan verwachten, maar probeer het dan op me af te laten komen wanneer die sprong bij onze dochter echt begint. Maar preciezer kan het bijna niet met wanneer de Oei, ik groei! app aangeeft dat de sprong begonnen is. Want de dag van het jammerende geluidje keek ik meteen even op de app. En ja hoor sprong 4 begint morgen…

Ik had ook gelezen dat sprong 4 echt een ding is. Het word gezien als een grote sprong die zwaar kan vallen. Dit vond ik echter wel meevallen. 

Gebrabbel en grijpen

Het begint pittig en je weet ook meteen dat er iets aan de hand is…het was even doorbijten twee weken lang. Maar vervolgens werden we beloond. We begonnen ineens achter elkaar nieuwe vaardigheden te zien. Het jammerende geluidje werd gevolgd door heel veel nieuwe kreten en gebrabbel. Ook begon ze flink te oefenen met grijpen naar speeltjes die we voor haar hielden. En wilde ze maar al te graag naar haar buik rollen. Wat overigens pas weken erna lukte. Maar ze begon flink beweeglijker te worden. Ook hadden we ineens echte interactie met haar. We konden als het ware gesprekjes voeren in babytaal. We brabbelde wat af. Ook kregen we steeds vaker haar mooie glimlach te zien. Ze volgde ons ineens met haar hoofd als we door de kamer liepen. 

Dit noem ik dan toch wel een beloning voor de 2 weken jammeren, slecht slapen en slecht eten. 

Ik vind het persoonlijk alleen maar leuker worden. Ik ben zo trots als ze weer wat nieuws kan of er ineens weer een geluidje uit haar komt wat we niet eerder hadden gehoord. 

Tips van Iris

Door te lezen wat er tijdens de sprongen gebeurt met je baby, leer je haar nog beter kennen. Je kan je verplaatsen in wat ze meemaakt. En daarmee kan ik dan ook weer begrip tonen voor de moeilijke weken aan het begin van de sprong. Wat voor mij de moeilijke beginfase van een nieuwe sprong zeker dragelijker maakt.

Je weet dat het voorbij gaat en jouw baby en jij worden beloond met een hoop nieuwe vaardigheden en veel gezellige brabbel gesprekjes!! 

Liefs,
Iris

Benieuwd geworden en wil je alles weten over de 10 sprongen, de lastige fases en alle vaardigheden die erbij horen? Bestel dan nu het boek of download de app!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*