Sprong 1

Vanaf week 4 betreedt je baby Sprong 1, de wereld van sensaties. De  eerste  signalen  van sprong  1  zullen  zich  voordoen tussen week  4 en 6 na de uitgerekende datum. Zijn zintuigen maken na  deze sprong ineens een snelle groei door. Je baby zal merken dat er iets nieuws en vreemds gebeurt in zijn wereld en kan van slag raken. Na het nemen van sprong 1 staat je baby open voor ervaringen en zul je merken dat hij wat gevoeliger is.  

De lastige fase van sprong 1: de wereld verandert

De eerste signalen van sprong 1 kun je vanaf week 4 gaan herkennen wanneer je baby meer huilt, hangeriger en humeuriger is dan normaal. Soms duurt deze lastige fase maar één dag, soms een hele week. De grootste kans dat je signalen van sprong 1 bij je baby gaat zien, is rond week 5. De lastige fase van de sprong is niet alleen voor je baby een lastige periode. Ook voor jou als ouder is dit soms heftig.

De vaardigheden fase: groei en een traan

Ook al is deze nieuwe wereld, waarin alles ineens anders is, heel spannend voor je baby is, is hij rond week 6 gewend aan de vernieuwde zintuigen die bij deze sprong horen. Hij is duidelijk meer geïnteresseerd in de wereld om zich heen en kan nu ook voorbij de afstand van 20 tot 30 centimeter iets beter zien. Als moeder merk je dat je baby opeens meer reageert op jou en anderen. Ook kan je baby voor het eerst of veel vaker dan voorheen een traan produceren. 

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

In de vaardigheden fase van de sprong kun je samen de nieuwe wereld ontdekken door de ontwikkelde zintuigen te prikkelen. Loop bijvoorbeeld met je baby rond op zoek naar kleurige dingen die veel contrast hebben. Strepen, hoeken en natuurlijk je gezicht trekken de aandacht. Wist je dat in de onze app talloze spellen staan waarmee je de nieuwe vaardigheden van je baby kunt stimuleren tijdens deze sprong?

En het aller allerleukste aan deze sprong, je baby kan nu zijn eerste glimlach laten zien!

Ga op zoek naar het karakter

Sommige baby’s laten vooral de motorische vaardigheden zien tijdens de sprong en andere juist de spraak- en taal vaardigheden. Elke baby ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier en kiest iets wat hij of zij graag wilt ontwikkelen. En het allerleukste is, is dat dit iets zegt over het (toekomstige) karakter van je baby! Wist je dat je in onze app alle vaardigheden van de sprong niet alleen kunt afvinken, maar ook kunt bijhouden in je persoonlijke dagboek?

Benieuwd geworden en wil je alles weten over de 10 sprongen, de lastige fases en alle vaardigheden die erbij horen? Bestel dan nu het boek of download de app!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*

Download de app: