Sprong 1: daar gaan we weer

Toen ik zwanger was van mijn eerste, raadde mijn vriendin me aan om de Oei, ik groei! eens te bekijken omdat zij het erg handig vond voor haar kinderen. Misschien ben ik van de oude stempel, maar ik lees graag boeken, dus ik besloot het boek te kopen in plaats van de Oei, ik groei! app. Bovendien kon ik zo in het boek schrijven en aantekeningen maken terwijl hij ontwikkelde. Ik vond het bizar hoe nauwkeurig de timing was van de sprongen. Mijn man en ik, maar ook zijn opa en oma, vonden het zo handig om te weten wat er in zijn kleine hersenen en lichaam gebeurde. Ik was teleurgesteld toen het boek na week 82 stopte – ik heb de ‘roadmap’ van zijn ontwikkeling echt gemist terwijl hij door de peutertijd ging.

Een paar jaar later werd zijn jongere broertje geboren, Luke. Mijn vrienden organiseerde een baby shower en ik had nog een exemplaar van het Oei, ik groei! boek op mijn lijstje gezet omdat mijn eerste was volgeschreven met Isaac zijn mijlpalen. Het hielp mij zoveel bij Isaac, dus ik hoop dat het ons weer zal helpen bij de ontwikkeling van Luke.

Luke werd geboren met 37 weken, helemaal gezond en een halve kilo zwaarder dan zijn grote broer toen hij werd geboren! Dus terwijl ik het boek opnieuw opende bereidde ik me voor op wat rekenwerk om erachter te komen wanneer ik zijn sprongetjes kon verwachten. We zaten te wachten tot we de eerste signalen van sprong 1 konden herkennen!

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Luke begon de eerste signalen van sprong 1 te laten zien de dag voordat hij 6 weken werd. Ik ga in de gaten houden voor sprong 2 en zien of hij daar ook een week later mee begint, dan weet ik wanneer ik de volgende sprongetjes kan verwachten. Ik heb mijn verwachtingen in het boek opgeschreven voor de data waarop ik denk dat elke sprong gaat beginnen, zodat ik erop kan letten en goed voorbereid ben. Ik raad je echt aan om in je boek of op je kalender op je telefoon te noteren wanneer je denkt dat de sprong zal plaatsvinden!

Wist je dat je alleen maar de uitgerekende datum hoeft in te vullen in onze app en dat je dan automatisch een melding krijgt wanneer de lastige fase van de sprong begint?

Daar gaan we weer

Het was eigenlijk mijn man die als eerste merkte dat Luke in de lastige fase van zijn eerste sprongetje zat. Hij vroeg zich af waarom onze kleine jongen zo humeurig was en zo moeilijk te troosten. Normaal huilt hij alleen als hij honger heeft (ik hoop dat ik het niet vervloek door dat te schrijven!), dus het getreuzel en de moeite om hem in slaap te krijgen verraste ons. Gelukkig had ik net gelezen over de signalen van een sprong, en had ik meteen door wat er aan de hand was. Omdat Luke vroeg geboren is, wist ik niet zeker wanneer hij met zijn sprongetjes zou beginnen, maar nu weten we dat hij waarschijnlijk ongeveer een week achterloopt.

Onze baby, die normaal zo makkelijk in de omgang is, huilde meer, deed minder dutjes en deed het over het algemeen gewoon wat moeilijker. Eén ochtend was bijzonder moeilijk; ik had gehoopt een paar dingen in huis gedaan te krijgen en hij wilde maar niet rustig worden. Hem vasthouden hielp niet, hij wilde niet liggen en al helemaal niet in zijn bedje slapen. Hij viel onrustig in slaap in mijn armen, maar zodra ik hem probeerde neer te leggen, bam, klaarwakker en weer chagrijnig. En ik had dringend ook een dutje nodig, maar dan moest hij eerst slapen. Ik stuurde mijn man een berichtje dat ik gek werd, dat de baby niet wilde slapen en dat ik niet wist wat ik moest doen. Gelukkig kon hij die dag wat vroeger thuiskomen van zijn werk, dus ik kon een dutje doen en hij kreeg wat knuffeltijd met Luke.

Kleine grote veranderingen

Tegen het einde van het volgende weekend, ongeveer 6 dagen later, begon alles weer op zijn plek te vallen. Het huilen stopte – behalve als hij honger had – en het duurde geen uur meer om hem in slaap te krijgen.

Op zondagavond, toen we bij mijn ouders waren om te eten, legde mijn moeder hem op de grond op zijn matje aan haar voeten nadat hij klaar was met eten. Ineens was het alsof we een nieuwe baby hadden! Hij kirde en kirde en zwaaide met zijn handjes; het leek alsof hij een gesprek met haar had.

In de dagen daarna merkten we nog meer kleine veranderingen bij onze jongen. Hij lacht nu, wat hij voorheen nooit deed. Zijn favoriete mensen om naar te lachen zijn zijn mama en zijn grote broer, maar hij vindt het heerlijk om op de grond of in iemands armen te liggen en een ‘gesprekje te voeren’, en dat wordt bijna altijd beloond met een grote grijns. Hij is heel spraakzaam als hij zich goed voelt, en hij kirde en zwaaide met zijn handjes. We hebben een grote foto van een bekende brug waar hij graag naar staart omdat het zwart-wit is en hij dus veel contrasten heeft om naar te kijken. Hij is ook gefascineerd door uit het raam kijken, waarschijnlijk omdat het buiten zo licht is in de winter.

Ik heb het gevoel dat ik sinds deze sprong eindelijk meer contact heb met mijn kleine vent. Het is een uitdaging geweest – omdat hij geboren is tijdens een drukke kerstperiode. En omdat hij een 2,5 jaar oudere grote broer heeft, heb ik niet zoveel tijd gehad om gewoon te zitten en van hem te genieten. Maar nu heb ik het gevoel dat hij veel meer met me omgaat en op zoek is naar die band, dus ik maak meer de tijd om me ook op hem te richten.

Natuurlijk zal dit alles waarschijnlijk binnen een paar weken veranderen wanneer sprong 2 zich aankondigt!

Foto: Miranda Weston

Benieuwd geworden en wil je alles weten over de 10 sprongen, de lastige fases en alle vaardigheden die erbij horen? Bestel dan nu het boek of download de app!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*