Spelletjes per sprong voor tijdens de feestdagen

Een van de leukste manieren om meer tijd samen door te brengen tijdens de feestdagen, is door middel van spelletjes. Spelletjes die ook nog eens de nieuwe vaardigheden van je kindje stimuleren! Wij hebben de leukste kerstspelletjes per sprong voor je op een rijtje gezet. 

Wil je weten in welke sprong je baby zit. Gebruik dan onze sprongencalculator.


Sprong 1 – Sensaties

Verhalen vertellen 

Tijdens sprong 1 kun je in onze app lezen dat de kans groot dat je kindje meer aandacht heeft voor geluiden. Hoge stemmen zijn favoriet! Ga er lekker voor zitten en houd je gezicht dicht bij dat van dat van je baby. Vertel je kleintje allerlei verhalen. Om in de kerstsfeer te blijven kunnen dit bijvoorbeeld verhalen zijn over wat je deze kerst allemaal gaat doen, wat jullie gaan eten of wie er allemaal op visite komen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Sprong 2 – Patronen

(Kerst) boomtoppen kijken 

Je baby wordt na het nemen van sprong 2 meer geïnteresseerd in patronen. Je kan je baby daarom voor de kerstboom leggen zodat hij/zij de top van de kerstboom goed kan zien. Door de lichtjes die in de kerstboom zitten worden de patronen van de takken nog duidelijker en interessanter. Naast het zoeken naar patronen zijn er nog 6 andere spelletjes in onze app.

Sprong 3 – Vloeiende overgangen 

Grijpen 

Na het nemen van de derde sprong klampt hij zich nu vaak vast aan voorwerpen met beide handen. Leg je baby op een kleed en pak een kerstig voorwerp, bijvoorbeeld een kerstsok, dat hij/zij gemakkelijk kan grijpen. Houdt het op armlengte afstand zodat je baby met een soepele beweging het voorwerp kan volgen. Houdt het vervolgens stil zodat je hem/haar de kans geeft het voorwerp te grijpen. Wil je weten welke vaardigheden je baby hiermee stimuleert? Bekijk dit spelletje dan in onze app.

Sprong 4 – Gebeurtenissen

Bal stuiteren 

Je baby kan met het nemen van sprong 4 een korte serie vloeiende overgangen zien. Hij zal geboeid zijn door een op en neer gaande bal. Leg of zet je baby in jouw buurt. Pak vervolgens een plastic!! kerstbal en laat deze op en neer stuiteren. Doe dit niet te snel zodat je baby de beweging goed kan waarnemen. Wist je dat je naast dit spelletje nog 76 andere spelletjes kunt bijhouden in je dagboek in onze app?

Sprong 5 – Relaties

Feestje 

Na het nemen van sprong 5 begrijpt je baby dat het een het ander veroorzaakt. Zoals op een knopje drukken zodat een muziekje in gang wordt zet. Ga met je baby zitten en druk samen met je baby op je telefoon om een kerstliedje te starten. Het is helemaal een feestje als je tijdens jullie kerstliedje er ook nog gebaren bij maakt! In onze app zie je welke vaardigheden je hiermee stimuleert.

Sprong 6 – Categorieën 

Materialen voelen 

Er zijn veel categorieën van voelen, zoals hard, zacht, ruw, kleverig, etc. Rond de feestdagen zijn er allemaal nieuwe texturen in huis. Pak verschillende harde en ruwe materialen, zoals de kerstboom en kerstballen. Laat je baby voelen dat dit allemaal binnen de categorie hard valt. Pak hierna bijvoorbeeld zachte materialen zoals, kerstsokken, een kerstig tafelkleed om dit spelletje te herhalen. Wil je nog meer spelletjes spelen tijdens de kerst? Bekijk alle 77 spelletjes dan in onze app.

Sprong 7 – Opeenvolgingen

Samen koken 

Je baby begrijp na sprong 7 dat sommige dingen opeenvolgingen van elkaar zijn, omdat ze tot één groepje ofwel categorie horen. Zet je baby bij je tijdens het koken van de kerstmaaltijden en laat zien welke stappen je allemaal doorloopt. Pak een ingrediënt, bijvoorbeeld wortels, en schil deze. Doe vervolgens water in de pan en leg de wortels erin. Haal ze eruit zodra ze klaar zijn en leg ze op het bord zodat je baby kan zien dat ze klaar zijn om gegeten te worden. En een leuk voordeel is dat je het daarna samen kunt opsnoepen! En ben je nog niet uitgespeeld met sprong 7? In onze app vind je nog veel meer spelletjes!

Sprong 8 – Programma’s 

Muziekje zoeken 

Waar komt dat geluid vandaan? Veel kindjes vinden een geluidje zoeken heel leuk. Neem je dreumes op schoot en laat hem/haar een kerstliedje op je telefoon of tablet horen. Verstop vervolgens je telefoon/tablet, zorg dat hij/zij niet kan zien waar het verstopt wordt. Als het uit het zicht verdwenen is, moedig je dreumes dan aan het te zoeken. Niet alleen een leuk spelletje, want je stimuleert er ook de nieuwe vaardigheden mee. Welke? Dat zie je in onze app.

Sprong 9 – Principes

Naar buiten 

Na sprong 9 komen ze een stapje boven ‘programma’s te staan en vinden ze het heerlijk om te experimenteren. Ga dus lekker naar buiten, loop een rondje bij jou door de buurt. Kijk wat je dreumes het meeste boeit en wat hij/zij jou duidelijk wil maken. Zijn het de gezellige kerstlampjes of toch de kerstmannen? Blijf je liever warm binnen zitten? Bekijk dan onze andere spelletje in onze app.

Sprong 10 – Systemen

Potlood en papier 

Na anderhalf jaar gaat je dreumes speelgoed gebruiken waarvoor het is bedoeld. Geef je dreumes vellen papier en potloden/stiften en laat je dreumes erop los kleuren. Ook al is het nog een beetje “gekras”, je vertelt je dreumes dat dit de mooiste “kerstboom” of “kerstster” is die je ooit hebt gezien. En als blijk van waardering hang je de kerstboom aan de muur. Zo kan je dreumes zelf ook trots zijn op wat hij/zij gemaakt heeft. Maak er een nóg leukere kerst van met nog meer spelletjes uit onze app.

Zie jij op tegen de feestdagen met jouw baby, dreumes, peuter of kleuter? Wij hebben de do’s en don’ts voor de feestdagen voor je op een rij gezet om je de gezellige, maar soms ook stressvolle feestdagen door te komen met je kleintje.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*