Sofrologie: een andere vorm van zwangerschapsbegeleiding

Sofrologie is een andere vorm van zwangerschapsbegeleiding. Het leert je ontspannen en lijkt op hypnose. Maar je doet het zelf!

Wie?

Julie Faure is verloskundige, moeder van 2 kinderen, afkomstig uit Frankrijk. Als zwangerschapsbegeleidster onderhoudt zij een samenwerkingsverband met het UVC Utrecht (Universitair Verloskundig Centrum UMC Utrecht). Maar wat echt bijzonder is aan Julie, is dat zij de zwangerschap intensiever begeleid door haar sofrologie begeleiding!

Wat?

Ik streef met mijn begeleiding er naar om moeders een natuurlijk en snelle bevalling te geven. Als een vrouw goed ontspant en krachtig in haar vel zit kan dat. Sofrologie is een vorm van begeleiding waarin je leert hoe je jezelf helemaal kunt onspannen. Niet met behulp van een ander, maar met behulp van je eigen kracht. Sofrologie training is een bewuste voorbereiding op de bevalling en op het moederschap. In Frankrijk is dit al heel normaal. Ruim 700 van de Franse verloskundigen zijn op deze sofrologietraining opgeleid.

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu

Waarom?

Zwangerschap en geboorte brengen de ene verandering na de andere in het lichaam, het hoofd en het leven van een zwangere vrouw. Door goede voorlichting, inzicht op de normale psychische veranderingen die zich afspelen en de gevoelshersenen te trainen naar een natuurlijke bevalling, kunnen zwangere vrouwen zich lichamelijk en geestelijk, heel bewust dus, op de bevalling voorbereiden. Door verschillende technieken (sofrologie en affectieve aanraking) kan de band tussen de aanstaande ouders en het kind versterkt worden. Zwangere vrouwen leren technieken om de weeën op te vangen en kunnen gebruik maken van hun eigen kracht tijdens de bevalling. Hun partners leren ook praktisch hoe zij de aanstaande moeder steun kunnen geven en hun (zelf)vertrouwen kunnen versterken.

Hoe?

Groepscursus heeft 8 lessen, laatste 2 met partner. In een groep zitten 3 of vier mensen. Bij elke les is er voorlichting, eventueel een discussie, oefeningen (ademhalingsoefeningen, affectieve aanraking, lichamelijke oefeningen), en een ontspanningsoefening met visualisatie (sofrologie oefening). Je kunt deze begeleiding ook individueel volgen.

Sofrologie of hypnose?

Sofrologie houdt in dat je leert om jezelf zo te ontspannen dat je je met je lichaam en geest zo diep ontspant dat je tegen het slapen aanzit. Onderzoek toont aan dat de gevoelshersenen dan het meest actief zijn. Je kunt in deze fase heel goed visualiseren dat een bevalling goed en makkelijk verloopt. Door dit regelmatig te doen zijn moeders niet meer bang voor de bevalling; ze hebben het immers al een aantal maal ‘gedaan’, zij het geestelijk. De geest en visualisatie is sterker dan de meeste mensen denken. Moeders leren zichzelf te ontspannen, en dat maakt sofrologie zo anders. Bij hypnose, waar het wel op lijkt, ben je afhankelijk van een andermans stem of van een object. Bij sofrologie doe je het zelf.

Waar?

In wijk bij Duurstede en Utrecht (spreekuurlocatie UVC Utrecht Noord) Bien-naître mijnzwangerschapsbegeleiding.nl

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*