Slimme baby hersenen

Wat gaat er in een babybrein om?

‘Hele jonge kinderen zijn slimmer dan volwassenen’, zo stelt psychologe Alison Gopnik. Haar onderzoek laat de geavanceerde intelligentie van baby’s en kleine kinderen zien als ze spelen. Soms lijkt het erop alsof ze geen aandacht hebben, niet bewust aanwezig zijn. Maar het tegenovergestelde blijkt waar…

In haar boeiende lezing op Ted.com (Engelstalig) laat Alison Copnik allereerst de relatie zien tussen de tijd dat ouders investeren in de ontwikkeling van het kind (vergelijking met dieren), een relatie heeft met de intelligentie van het dier. Zo blijken kippen minder tijd te investeren in het grootbrengen van de kleintjes dan de veel slimmere kraai. Onze kinderen doen daar in vergelijking bijzonder lang over en hebben alle tijd om kennis op te doen en te leren. “M’n eigen zoon is 23, woont nog thuis en eigenlijk stop ik als het ware nog steeds worpjes in zijn mond!”

Baby’s zijn kleine wetenschappers

“Baby’s en kleine kinderen zijn de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van de menselijke soort”, zo stelt de onderzoekster. Ze doen onderzoek op een haast wetenschappelijke manier. Ze testen veel, maken gebruik van statistieken en doen veel verschillende experimenten. Ze laten zich niet beperken door aannames en nemen aanzienlijk meer waar dan volwassenen. Ze nemen eigenlijk alle informatie mee die ze kunnen verzamelen en die op ze afkomt.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

“Dus als wij zeggen dat ze slecht zijn in opletten, zeggen we eigenlijk dat ze niet goed zijn in niet-opletten. We willen dat ze denken zoals wij dat doen, maar wij beperken ons meteen en ons beperken ons in termen als ‘iets is relevant of niet’”, zo redeneert ze. Alleen in sommige situaties komt dat bij ons dat babybrein weer een beetje los, weet de onderzoekster. Bijvoorbeeld als we in een hele nieuwe, onbekende omgeving zijn, als we verliefd zijn of als we net koffie hebben gedronken.

Daar kunnen wij wat van leren…

Baby’s en kleine kinderen zijn dus nog niet zo gefocust en gekaderd in het denken, goed in het opnemen van informatie en veel vindingrijker is het vinden van een oplossing dan wij volwassenen. “Een babybrein is dus eigenlijk voor het eerst in Parijs, is verliefd en heeft net drie kopjes espresso op!” Daar kunnen volwassenen nog van leren…

Bekijk hier de lezing op Ted.com (nieuw venster) (Engels, ongeveer 18 minuten).

Wist je dat de hersenen van je kindje in de eerste twee jaar meer groeien dan in welk ander jaar ook? In het eerste jaar verdubbelt het volume zelfs. Het kleine brein legt dan ook al miljarden connecties aan.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*