Seks na de zwangerschap

Als kersverse moeder komt er enorm veel op je af. Je krijgt veel nieuwe indrukken, maakt je om van alles en nog wat zorgen, hebt slapeloze nachten, chronisch tijdgebrek en je weet niet eens hoe je het woord romantiek spelt. Je zult misschien denken; komt dit ooit nog goed? Ga ik ooit nog zin hebben in seks? Het antwoord daarop is: ja.

Wanneer mag je eigenlijk weer seks hebben?
Als het medisch verantwoord is en je eraan toe bent. De baarmoedermond moet volledig gesloten zijn. Is dit niet het geval en bloed je nog, dan is de kans op een infectie groter omdat de baarmoedermond nog niet helemaal dicht is. Tot die tijd is het advies om geen penetrerende seks te hebben. Tijdens je nacontrole wordt gekeken of alles weer geheeld is en of het dus veilig is om seks te hebben.

Geen libido
Naast dat je vagina medisch gezien helemaal goedgekeurd is, is er ook nog een ander deel dat een grote rol speelt in het hebben van seks: je libido. In je nieuwe rol als moeder staat seks of romantiek misschien niet op je prioriteitenlijstje. En het kan ook zijn dat je er gewoon geen zin in hebt. Logisch. Maar toch… wel jammer! Natuurlijk moet je geen seks hebben als je gevoel zegt van niet, maar het is wel een belangrijk onderdeel van een gezonde relatie.

Een tip van seks- en relatietherapeut Ann-Marlene Henning, Hamburg:
“Praat erover met je partner, voorkom dat er gevoelens van afwijzing of onzekerheid ontstaat. Zo houd je je relatie gezond, tot jullie allebei weer klaar zijn voor een vrijpartij.”

Hét ultieme postpartum herstelprogramma

Download nu

Ervaring seks journalist Marith Iedema:
“Ik had een actief en spannend seks- en liefdesleven toen ik zwanger werd. En ik was vastbesloten om dat zo te houden. Mijn partner en ik zouden, anders dan de meeste stellen, níet in een relatiedip terecht komen. Ik zou wel even laten zien hoe je dat doet. Seks is middels mijn werk.

Nou, dat bleek grenzeloze zelfoverschatting. Je liefdesrelatie ‘spicy’ houden tijdens je zwangerschap, of als je baby – na de bevalling – al je tijd en energie opslokt is geen eenvoudige klus. En seks na de bevalling was láng niet zo lekker als daarvoor. Iets wat helaas geldt voor veel vrouwen. Maar ik piekerde er niet over de handdoek in de ring te gooien. Ik denk dat het belangrijk is je stinkende best te doen om je seksleven niet volledig in te laten kakken. Want juist in deze zware periode kan je het effect van (lekkere) seks op je relatie zeer goed gebruiken: intimiteit, mildheid, een goed gevoel over elkaar.?

Wil je graag meer tips over hoe je je seksleven weer terug krijgt na het krijgen van een baby? Lees dan Marith Iedema haar nieuwste blog op onze website.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*