Seks en relatie na de zwangerschap – Q&A Seksuoloog

De komst van een baby is een van de grootste sprongen die je in het leven maakt. Het is een ingrijpende, meestal vreugdevolle gebeurtenis. Maar het ouderschap neemt ook uitdagingen met zich mee, zo ook op het gebied van seksualiteit en intimiteit. Veel ouders vragen zich af of en hoe de dynamiek van hun relatie verandert na de bevalling en wanneer het weer veilig is om seks te hebben. Hormonen, vermoeidheid en nieuwe verantwoordelijkheden kunnen allemaal invloed hebben op je seksleven. 

Om inzicht te krijgen in deze belangrijke maar vaak gevoelige onderwerpen, hebben we seksuoloog drs. Nynke Nijman uitgenodigd om een aantal veelgestelde vragen te beantwoorden. Of je nu recent bent bevallen of al wat verder op weg bent in het ouderschap, Nynke biedt waardevolle inzichten voor het navigeren van deze nieuwe fase in je relatie.

Sinds de geboorte van mijn zoon (1 jaar) heb ik bijna geen zin in seks. Gaat dit ooit veranderen?

Dit kan zeker veranderen! Het eerste jaar na een geboorte verandert er van alles in je leven waardoor de zin in seks helemaal geen prioriteit lijkt te hebben. Je verhoud je anders tot je partner, je lichaam, en je bent vaak helemaal touched out aan het einde van de dag. De kunst zit hem in het weer zin maken in seks, contact maken met je eigen lijf en je partner. Niets gebeurt echter spontaan; je zal er echt weer even aandacht aan moeten geven, bewust seksuele prikkels opzoeken en er tijd aan besteden. 

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Mijn gevoel tijdens seks is veranderd na mijn 2 bevallingen, is dit normaal? Wat te doen?

Dit kan gebeuren. Een bevalling heeft een héle grote impact op je lichaam! Mogelijk zit er wat littekenweefsel als je bent ingeknipt of de huid is beschadigd tijdens de bevalling. Het gevoel van dit weefsel is anders dan je andere huid. Ook kan je bekkenbodem een te hoge spierspanning hebben, of is er misschien sprake van een verzakking. Ga eens bij de bekkenfysiotherapeut langs om te kijken of zij iets voor je kunnen betekenen.

Na miskramen mentaal moeite met het initiatief nemen om intiem te zijn, wat nu?

Probeer de intimiteit eerst eens in andere momenten op te zoeken: een gesprek, samen huilen om het verlies, een knuffel, samen tegen elkaar aan op de bank liggen, een zoen, samen douchen of een gesprek over intimiteit. Het belangrijkste is om weer verbinding te ervaren samen, waarbij het verdriet niet centraal staat, maar de liefde voor elkaar. Het mag even duren voordat je de ander weer als je aantrekkelijke partner gaat zien in plaats van drager van een groot gezamenlijk verdriet, maar probeer hier met de tijd wel bewust ruimte voor te maken. Benoem vooral ook de onzekerheid, wie weet kan je partner je wel op de meest liefdevolle manier bij de hand nemen. 

Is het normaal dat je seksleven helemaal verdwijnt als je kinderen hebt?

Dat is wat er bij veel ouders gebeurd, maar het hoeft niet! Dat het verandert staat vast, want je moet ineens rekening houden met de kinderen, slapeloze nachten, je tijd en aandacht verdelen, er zijn andere zorgen en de stress neemt toe. Maar het is afhankelijk van hoeveel aandacht en prioriteit je jullie seksuele relatie blijft geven. Als seks iets is dat heel toegankelijk en prettigs is voor jou, dan zal het simpelweg een stuk minder moeite kosten om er aandacht aan te blijven geven ondanks alle veranderingen. Is seks altijd al iets geweest waar je heel bewust tijd in moest investeren, dan is de kans groot dat het met de komst van kinderen een grotere uitdaging wordt. 

Openhartig communiceren is key

Zoals we in dit gesprek met seksuoloog Nynke hebben gezien, is het normaal dat seksualiteit na de bevalling verandert, en het essentieel is om openhartig te communiceren met je partner over behoeften en zorgen. Door bewust tijd voor elkaar te maken en elkaars grenzen te respecteren, kunnen ouders de intimiteit herstellen en zelfs versterken, ondanks de drukte van het gezinsleven.

Onthoud dat er geen ‘juiste’ tijdlijn is voor het hervatten van seksuele activiteiten, en dat elke situatie uniek is. Het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt en dat je de ruimte hebt om je eigen weg te vinden. Als je nog steeds vragen hebt of verdere ondersteuning nodig hebt, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Onthoud: je bent niet alleen in deze reis!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*