Is er een curve of schema om de ontwikkeling van kinderen te volgen?

Enkele jaren geleden zijn we begonnen aan een nieuwe maat om de ontwikkeling van een kind te volgen is. Dit is de D-score, oftewel: development-score (development = ontwikkeling)

Consultatiebureau volgen de ontwikkeling van kinderen (0-4 jaar) met het Van Wiechenschema.

De motorische, taal- en sociale ontwikkeling wordt op vaste leeftijden bekeken.

Voorbeelden waar naar gekeken wordt zijn:

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu
  • Kijkt naar eigen handen
  • Doet blokje in/uit doos
  • Plaatst 3 vormen in stoof
  • Zwaait ‘dag dag’
  • Reageert op roepen bij naam
  • Zegt ‘zinnen’ van 2 woorden
  • Is verstaanbaar voor bekenden
  • Zit stabiel los
  • Trekt zich op tot staan
  • Loopt los

De D-score bouwt voort op het Van Wiechen Ontwikkelingsonderzoek. Bij deze score worden dezelfde gegevens als die van het Van Wiechenschema gebruikt, maar de uitslagen ervan worden samengevat in een ontwikkelingsdiagram. Dit is nuttig omdat je de ontwikkeling van een kind over de tijd kunt volgen net als bij groei en gewicht. Ligt de ontwikkeling van een baby de eerste 9 maanden binnen de normaalwaarde, maar zie je dat deze bijvoorbeeld bij 9 maanden naar beneden afwijkt, dan kan dat een signaal zijn dat er iets aan de hand is. 90% van de kinderen valt binnen de normaalwaarde van de D-score. 5% van de kinderen zit boven de normaalwaarde en 5% van de kinderen onder de normaalwaarde. Als je kind onder de normaalwaarde ligt, dan kan het een signaal zijn dat het kind in zijn algehele ontwikkeling achterloopt. Ook kan het zijn dat het een tijdelijke oorzaak heeft. Misschien is de baby ziek geweest waardoor alle energie naar het beter worden ging in plaats van naar de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden.

Het doel van de D-score is op een objectieve manier de ontwikkeling van een kind volgen zodat er een betere en snellere opsporing van eventuele problemen kan zijn.

Kinderen lijken qua ontwikkeling meer op elkaar dan qua lengte en gewicht bij een gegeven leeftijd. Stel: je bekijkt alle baby’s van 6 maanden en je meet lengte, gewicht en ontwikkeling (D-score), dan is er het minste variatie in de D-score.

Er is een pilot gedaan bij verschillende consultatiebureaus. Momenteel wordt er gekeken of de D-score breder ingevoerd kan worden.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*