Roodvonk

Roodvonk is een zeer besmettelijke bacteriële infectieziekte.

Je kind kan erg ziek zijn door roodvonk. Besmetting vindt plaats via speeksel in de lucht door uitademing en hoesten. Iemand kan ook besmettelijk zijn, terwijl hij er zelf niet ziek van is.

Symptomen

Het begint met koorts en keelpijn. Ook kan je kind last hebben van hoofdpijn, misselijkheid en opgezette, pijnlijke klieren in zijn hals. Na een paar dagen ontstaan er rode vlekjes over het hele lichaam. Bij roodvonk wordt ook de tong rood, hobbelig en dik. Dit wordt wel een frambozentong genoemd. Na ongeveer 5 dagen zal de koorts gaan dalen. Dan verdwijnt ook de uitslag en wordt de tong weer normaal. De huid kan na een paar weken wel nog gaan schilferen.

Behandeling

Als je kind roodvonk heeft, dan schrijft de huisarts meestal een antibioticum voor. Verder is het vooral belangrijk dat je kind veel drinkt in verband met de mogelijk hoge koorts en dat het goed uitziekt. Koude drankjes of ijsjes kunnen de keelpijn verlichten. Je kind is daarna niet immuun voor de ziekte. Je kunt meerdere keren besmet raken.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*