Zwangerschap: Rhesusfactor

Met de rhesusfactor wordt je type bloed uitgedrukt in positief of negatief. Een positieve rhesusfactor betekent dat er in het bloed een eiwitachtig stofje zit, bij een negatieve is dat er niet.

Heb je een negatieve rhesusfactor dan zul je tijdens de zwangerschap in de aanloop naar de bevalling extra in de gaten worden gehouden.

Positieve en negatieve rhesusfactor

Tijdens de zwangerschap hebben jij en je baby ieder een eigen bloedsomloop dus er is maar een heel kleine kans dat jullie bloed vermengd raakt. Bij de bevalling is die kans veel groter. Als je baby rhesuspositief is en het stofje uit zijn bloed komt in jouw bloedsomloop terecht die rhesusnegatief is, dan zal jouw lichaam antistoffen aanmaken.

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu

Meestal heeft dat echter pas gevolgen voor een eventuele volgende zwangerschap, omdat de twee verschillende typen bloed eventueel pas met elkaar in aanraking komen nadat het contact via de navelstreng is verbroken. De rhesusfactor wordt tijdens de zwangerschap onderzocht door middel van bloedonderzoek.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*