Prenataal onderzoek

Tijdens het eerste consult vertellen we over de mogelijkheid van prenataal onderzoek. In Nederland kan iedere vrouw kiezen voor een structureel echoscopisch onderzoek, oftewel de 20-wekenecho. Deze echo laat zien of het kindje afwijkingen heeft als een klompvoet, hazenlip. De 20-wekenecho zit in de basisverzekering van alle zorgverzekeraars.

De 20-weken echo geeft geen zekerheid op een gezond kind.

Met een combinatietest wordt een kansberekening gemaakt hoe groot de kans is dat je zwanger bent van een kindje met het Syndroom van Down. Gemiddeld heeft een zwangere vrouw een kans van 1 tot 2 op 1000 dat zij een kind met Downsyndroom krijgt. Is de vrouw 36 jaar of ouder, dan stijgt de kans iets.

Met de combinatietest wordt het bloed van de moeder onderzocht (tussen de 9 en 14 weken) en met een echo is er een nekplooimeting (tussen de 11 en 14 weken) van de baby. Deze uitslagen geven, samen met de leeftijd van de moeder en de precieze zwangerschapsduur, de uiteindelijke kans weer. Ook de combinatietest geeft geen zekerheid op een gezond kind. Door deze kansberekening zien we of er een verhoogde kans is dat de baby syndroom van Down heeft.

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu

Een verhoogde kans is een kans van 1 op 200 of hoger. Je komt dan in aanmerking voor vervolgonderzoek als de vlokkentest of vruchtwaterpunctie.

Deze onderzoeken geven uitsluitsel. Er kleven wel risico’s aan de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie: bij 3 tot 5 op de 1000 onderzoeken treedt een miskraam op. De combinatietest wordt vergoed voor zwangere vrouwen van 36 jaar of ouder en/of als er Down in de familie voorkomt.

Of je prenataal onderzoek wilt, is heel persoonlijk. Bespreek het met je partner en weeg de voor- en nadelen van prenataal onderzoek tegen elkaar af.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*