Premature baby’s en hersenontwikkeling

Een groot deel van de hersengroei van een kind vindt plaats tijdens de laatste helft van de zwangerschap. De risico’s daarbij van vroeggeboorte zijn afhankelijk van hoe vroeg een baby wordt geboren.

Volgens onderzoekers van de McMaster University (Canada) zijn de laatste twee maanden in de baarmoeder cruciaal voor de ontwikkeling van de hersenen en het bijsturen en het verbeteren daarvan. Vroeggeboorte kan dan schadelijk zijn. Onderzoekers van Brigham en Women’s Hospital van de Harvard Medical School bevestigen dit: “De hersenen van premature baby’s kunnen niet altijd zo goed ontwikkelen als van degenen die rond de uitgerekende datum worden geboren.”

Vroeggeboorte

Je spreekt over vroeggeboorte vóór de voltooiing van 37 weken zwangerschap. Meer dan 70 procent van de premature baby’s worden tussen 34 en 36 weken zwangerschap geboren. De meeste zijn het resultaat van een spontane vroegtijdige geboorte of breuk van de vruchtzak.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Groeiproces babybrein

Neuronen in het hoofd van de foetus ontstaan ​​als een massa in de buurt van het centrum van wat de hersenen worden. Deze en de gliacellen (die de communicatie tussen neuronen ondersteunen), groeien snel en zoeken tegelijkertijd verbindingen met andere cellen. De hersenen leggen miljarden verbindingen aan tijdens de laatste weken van de zwangerschap. Eigenlijk een teveel, waarna de hersenen als het ware alle kabels en aansluitingen testen en uitkomen op een ‘verslankte, efficiënte machine’.

Dr. Sandra Witelson van de McMaster University : “De normale vroege hersenontwikkeling van het kind hersenen kan worden aangetast buiten de baarmoeder. In de baarmoeder baadt het kind in vloeistof; enkele geluiden zijn hoorbaar en oogleden zijn gesloten. Bij de geboorte, ook bij vroeggeboorte, wordt de baby plotseling ondergedompeld in de bezienswaardigheden, geluiden en aanrakingen.” Dat stimuleert de hersenen, terwijl die nog volop in ontwikkeling zijn.

Mogelijke schade

Vroeggeboorte verstoort waarschijnlijk de migratie van zenuwcellen, de groei van gliacellen en testen van de hersenen en trimmen ervan. “Premature kinderen zullen het grootste deel van de neuronen met zich meedragen in het volwassen leven, maar het is mogelijk dat ze niet op de juiste plaatsen of juist aangesloten of getest.”

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*