Heeft mijn kind Griep?

Polio is een virusinfectie. Polio lijkt in eerste instantie op de griep. Besmetting vindt plaats via direct contact met besmet speeksel. In dit artikel lees je over polio.

Het virus gaat via de mond de bloedbaan in en komt vervolgens terecht in het centrale zenuwstelsel. Besmetting kan ook plaatsvinden via druppeltjes in de lucht, zoals door hoesten.

Symptomen

Polio wordt vaak geassocieerd met spierverlammingen. Polio wordt daarom ook wel kinderverlamming genoemd. De ziekte kan echter ook voorkomen zonder dit verschijnsel. De meest voorkomende symptomen van de ziekte zijn koorts, diarree, maagpijn en spierpijn. Deze symptomen trekken na een aantal dagen weer weg. Het kan zijn dat je kind daarna weer helemaal aan de beterende hand is. Waarschijnlijk zul je dan nooit weten dat je kind polio had, maar denk je aan een griep. Het is ook mogelijk dat je kind na een paar dagen ineens weer ziek wordt. De koorts komt weer terug en gaat gepaard met flinke hoofdpijn en spierpijn. Als dit verder doorzet, kunnen een hersenvliesontsteking en verlammingsverschijnselen ontstaan.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Behandeling

Via het Rijksvaccinatieprogramma, met de DKTP-prik, wordt je kind ingeënt tegen polio. Er bestaat geen specifieke behandeling voor polio. Bedrust en fysiotherapie bij spierklachten zijn wel aan te raden. Als je kind niet is ingeënt en hij krijgt polio, dan is hij daarna wel voor de rest van zijn leven immuun.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*