Peuteryoga

Ben je op zoek naar een clubje voor je peuter? Denk dan ook eens aan peuteryoga. Yoga is ook voor jonge kinderen een goede manier om te ontspannen. Daarnaast is yoga goed voor het concentratievermogen, de motoriek, de lichaamshouding en het stimuleert de werking van de spieren, organen en bloedsomloop. Yogaoefeningen geven peuters een balans tussen actief bezig zijn en ontspanningsoefeningen.

Bij yoga denk je misschien aan rustig en geconcentreerd in de lotushouding zitten. Als je dan naar je levendige en energieke peuter kijkt, kun je je daar misschien maar weinig bij voorstellen. Maar yoga voor jonge kinderen is anders dan yoga voor volwassenen. Volwassenen keren bij yoga naar binnen. Van een peuter kun je dit niet verlangen. Peuters hebben de ruimte nodig: letterlijk en figuurlijk. In peuteryoga zitten dan ook bewegingsoefeningen. Spelenderwijs doen ze bewegings- en ontspanningsoefeningen. De yogaoefeningen werken ontspannend of juist stimulerend.

Peuteryoga stimuleert…

  • … de motoriek: je peuter staat in allerlei verschillende houdingen en maakt verschillende bewegingen.
  • … het concentratievermogen. Je peuter moet zich concentreren op een houding of oefening.
  • … het zelfbewustzijn. Je peuter wordt zich bewust van zijn lichaam.
  • … de creativiteit. Je peuter leert zijn lichaam kennen en leert daar creatief mee om te gaan.

Yoga thuis

Je kunt ook thuis met je dreumes of peuter yoga-oefeningen doen. Bedenk een thema en beeld dat samen uit. Wat voor veel peuters herkenbaar en leuk is, is het uitbeelden van dieren: rek je uit als een kat, ga zitten als een kikker of ik ben zo groot als een olifant. Ook kun je je kind op een been laten staan, de armen boven zijn hoofd laten strekken of een brug laten maken.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Peuteryogales

Je kunt je peuter ook peuteryogales laten volgen. In sommige cursussen volg je de lessen samen met je peuter, bij andere cursussen volgt je peuter de lessen met andere kinderen, zonder de begeleiding van de ouders. Bij veel peuteryogalessen wordt met thema’s gewerkt en is er een goede balans tussen oefeningen waarbij je peuter actief bezig is en yogaoefeningen waarbij je peuter zich ontspant. Als jouw peuter erg actief en energiek is, kan hij zijn ei kwijt in de bewegingsoefeningen en leert hij ontspannen bij de ontspannings- en ademhalingsoefeningen.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*