Leren kinderen met een ouder broertje of zusje eerder praten?

Is het waar dat kinderen die een ouder broertje en/of zusje hebben eerder leren?

Over het algemeen praten eerste kinderen eerder omdat de ouders meer tijd voor hen hebben en hun gesprek afstemmen op dit ene kind. Als er meerdere kinderen in een gezin zijn, is de dialoog meestal afgestemd op het oudste kind. De zinnen zijn langer en ingewikkelder. En ook de toon is vaak ‘mededelend’ in plaats van ‘uitnodigend tot een gesprekje’. Tegen een driejarige zeg je: “Dat is een rode brandweerauto met de sirene aan, want het huis brandt.” Een eenjarig kind probeer je te verleiden tot een gesprek: “Kijk, een schaapje. Bé, bé. Zeg eens bé?”

Maar het jongste kind leert weer veel door handelingen en reacties van het oudere kind af te kijken.

Heb je meerdere kinderen? Breng dan ook af en toe wat tijd alleen met je jongste door. Praat dan met je jongste gewoon lekker omdat het ‘samen onzin uitkramen’ zo’n gezellige band geeft. Dikke kans dat je oudste kind dan weer best even mee wil doen met die onzin.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*