Oud & Nieuw met je baby: ons advies

Oud & Nieuw en je baby: waar doe je goed aan?

Oud & Nieuw en je baby. Hoe ga je daarmee om? Hoe zorg je ervoor dat jij én je baby het naar je zin hebben? Laat je hem doorslapen of juist niet, hoe ga je om met alcohol, etc.

Hier volgen onze 10 adviezen:

  1. Laat je baby, dreumes of peuter gewoon lekker doorslapen rond de jaarwisseling. Zeker als ze heel jong zijn snappen ze nog echt niet dat het oud & nieuw is. Je doet hem (en jezelf) er dan ook een groot plezier mee.
  2. Zet wel je babyfoon aan en hou wel in de gaten of je kleine uk wakker wordt van het vuurwerk. Meestal slapen ze er gewoon doorheen.
  3. Wordt je baby, dreumes of peuter wel wakker, neem hem dan niet mee naar buiten. Het is niet alleen koud, ook kan hij erg schrikken van het vuurwerk. Het beste kun je gewoon op z’n kamer blijven totdat hij weer rustig in slaap is gevallen.
  4. Pas op met alcohol natuurlijk! Als je baby wel wakker wordt, moet er (een nuchter) iemand voor hem zijn. Ook is het fijn als er ’s ochtends een (frisse) ouder voor hem is. Spreek dan ook af met je partner wie er wel of geen alcohol drinkt. Let ook op met alcohol als je nog borstvoeding geeft.
  5. Blijf thuis (zodat je kindje gewoon lekker kan doorslapen) of neem een campingbedje mee als je naar vrienden of familie gaat. Het nadeel is dan natuurlijk alleen dat je hem wel wakker moet maken als je weer naar huis gaat.
  6. Wil je echt heel graag beiden alcohol kunnen drinken en/of flink feesten? Zorg er dan voor dat je kleintje ergens rustig kan slapen, bijvoorbeeld bij opa en oma of vrienden die zelf thuis blijven met hun kleine kinderen.
  7. Leg uit wat vuurwerk is en waar het voor is. Vertel peuters en kleuters dat de harde knallen die je voor, tijdens en na de jaarwisseling hoort, met het oud & nieuw-feest te maken hebben.
  8. Is je peuter of kleuter buiten met het vuurwerk, ga dan niet mee als je zelf bang bent, maar vraag dat aan iemand anders. Want als jij bang bent, wordt je kindje ook bang. En zorg ervoor dat hij of zij op veilige afstand blijft (zeker bij kindjes zonder angst die heeeeeel graag naar buiten willen!). En natuurlijk laat je je kleintje geen vuurwerk afsteken. En tot minimaal vijf jaar ook geen sterretjes.
  9. Wil je kleuter er heel graag bij zijn om twaalf uur? Laat hem of haar dan van tevoren slapen. Maak hem of haar tien minuten van tevoren wakker. Als hij of zij dan nog steeds mee wil vieren, haal hem er dan uit. Wil hij toch niet en wil hij lekker doorslapen? Laat hem dan alsnog lekker slapen.
  10. Is je kleuter wél bij het feestje om twaalf uur? Haal dan natuurlijk ook kinderchampagne!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*