Opvallende feiten en fabels over luierbroekjes

Best gek eigenlijk: in België en Nederland beginnen ouders veel later met luierbroekjes dan in andere landen. Terwijl de meeste ‘gebruikers’ achteraf liever eerder de voordelen hadden willen ontdekken! Zonde toch? Hoe dat kan? Oei, ik groei! ging op onderzoek uit… En kwam terecht in het land der fabelen…

Waarom denken ouders die plakstripluiers gebruiken dan anders over luierbroekjes dan ouders waarvan de uk de broekjes wél draagt? Om hierachter te komen, hebben we een online enquête gehouden. Maar liefst 4000 ouders hebben die ingevuld (top!). Wat blijkt? In de lage landen gonst het nog van de fabeltjes…

 ‘Gewoon niet aan gedacht!’

Als een baby rond 8 maanden oud is (sprong 6) en meer gaat bewegen, merken de meeste ouders dat het verschonen ‘meer gedoe’ is. Dat de meesten dan niet overstappen op broekjes komt onder meer doordat ze ‘er gewoon nog niet aan hebben gedacht’, maar ook doordat er nog aardig wat (onterechte) vooroordelen blijken te leven…

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Fabels

Het beeld dat ouders hebben van luierbroekjes verandert opvallend genoeg eigenlijk meteen al na luierbroekje nummer 1 (7 op de 10 wil meteen NIET meer terug naar de plakstripluiers). Maar voordat het eerste luierbroekje om de billetjes zit, denken ouders vaak te negatief over de broekjes.

Zo verwacht bijna de helft van tevoren dat er dan meer poep aan de benen blijft hangen. Dat ‘probleem’ ervaren de meeste ouders echter helemaal niet! Simpelweg omdat je de luier helemaal niet naar beneden schuift, maar gewoon losscheurt, en er dus nooit een luier of de luierinhoud in de buurt van de beentjes komt. Ook invouwen en weggooien blijkt in de praktijk stukken makkelijker te gaan dan de meesten van tevoren denken. Maar de grootste fabel is en blijft wel dat je pas moet beginnen bij de potjestraining! Want zodra een baby gaat spartelen en wiebelen, kunnen jij én je kleine uk al meteen veel plezier van luierboekjes!

Feiten op een rij:

  • 90% van de ouders vindt een luierbroekje veel makkelijker als de baby beweeglijker wordt op het verschoonkussen (rond 8 maanden, sprong 6).
  • Een luierbroekje is rekbaarder dan een plakstripluier
  • Je stimuleert de motorische ontwikkeling van je baby als je vanaf sprong 6 al luierbroekjes gebruikt.
  • In NL en België begint 40 % echter pas met broekjes als hun kindje al 1,5 jaar is (vaak met potjestraining).
  • De grootste voordelen van luierbroekjes die ouders ervaren: makkelijker, een rustiger en blijer kind tijdens het verschonen én tijdbesparend.
  • Meer dan de helft van alle ouders was achteraf veel liever eerder begonnen met luierbroekjes.
  • 15 % van de vaders verschoont vaker als ze luierbroekjes kunnen gebruiken…

Let’s give it a try…

Al met al denken we er in Nederland en België dus eigenlijk niet aan om over te stappen, of denken we dat we op tijd zijn, terwijl alle voordelen voor baby én ouder er al lang waren…

Waarom dan niet gewoon proberen als je kleine uk druk spartelt en wiebelt op het verschoonkussen? Al doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor je kleine uk.

Leestip: plakluiers zijn zoóóó sprong 5

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*