Op vakantie met kinderen

Kinderen hechten waarde aan vaste structuur. Een steeds weer terugkerend ritme gedurende de dag en week. Op vakantie valt dit alles vaak weg. Dagen van voorbereiding waarbij vaders en moeders druk zijn en met hun aandacht even niet voor de volle 100% in het hier en nu kunnen zijn. Gevolgd door een vakantie reis die eindigt op een bestemming waar alles anders is. Omgeving, mensen, taalgebruik, eten en soms ook de temperatuur.

En….geen vast structuur meer.

Het is dan vaak verbazend hoe kinderen zich hier aan aanpassen. Als we er beter over nadenken toch eigenlijk niet zo gek. Er hangt een ontspannen sfeer, er is veel te zien en vaak wordt er nogal wat ondernomen. Bedtijden zijn wat soepeler. Aan het einde van de vakantie volgt de wisseling weer naar het gewone dagelijkse leven, weer thuis. En dan ineens reageren de kinderen wel. Gek lijkt het, want nu zijn ze weer in hun eigen vertrouwde omgeving, met het voor hen zo bekende ritme. Maar we kunnen niet anders verwachten van deze kleintjes. In hun hoofd kunnen ze nog niet vooruit denken, zich voorbereiden, wij wel. Plots zitten ze weer in het gehaaste leven van hun ouders, moet er weer van alles. De overgang naar vakantie, rust en relaxt, is gemakkelijker dan andersom. Bereid je daarop voor. Of door de laatste dagen op vakantie alweer wat meer naar de tijd en structuur van thuis te leven. Of door je ervan bewust te zijn dat je kind wat langer de tijd nodig heeft om weer thuis ‘aan te komen’ dan jijzelf…

Kleine tips:

  • Neem voor een baby z’n dekentje mee van thuis, een vertrouwde geur voor het slapen gaan werkt rustgevend.
  • Ga vlak voor een vakantie geen veranderingen aan zoals afwennen van een speen, afbouwen van borstvoeding en dergelijke. Juist deze vaste dingen helpen een baby bij het verblijf op een vreemde plek.
  • Koop voor de kinderen wat klein speelgoed/boekjes, net weer even iets anders dan thuis geeft veel speelplezier.
  • Hang twee weken van te voren plaatjes op met plaats van bestemming. Kijk er samen met regelmaat naar.
  • Denk vooraf na hoe je om wilt gaan met structuur zoals eet en slaaptijden. Experimenteren op plaats van bestemming geeft onrust.
  • Wil je je kinderen echt een plezier doen qua vakantie bestemming? Ga dan een paar jaar achter elkaar naar dezelfde plaats. Kinderen vinden het heerlijk en geruststellend te weten waar ze terecht komen. Het geeft ook veel pret op voorhand.
  • En…neem tijd genoeg voor het inpakken en de reis. Haast en stressen zijn voor jezelf niet fijn hoewel een volwassenen rekent op de ontspanning erna van de vakantietijd. Een kind kan niet op die manier vooruitkijken en reageert op de spanning die er hangt. Nog meer stress dus…

Ik wens jullie fijne vakantie weken, geniet!

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Anneliese Jansen (1968)
www.anneliese-opvoedcoaching.nl

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*