Oorpijn bij je kind

Als je kind oorpijn heeft, dan is er bijna altijd sprake van een middenoorontsteking. Jonge kinderen hebben er vaak ook koorts bij. In dit artikel lees je over oorpijn bij je kind.

Je oor bestaat uit het buitenoor, het middenoor en het binnenoor.

Je oorschelp en de gehoorgang vormen het buitenoor. Het trommelvlies scheidt het buitenoor van het middenoor. Het middenoor staat in verbinding met de neus-/keelholte via de zogenaamde buis van Eustachius. Deze buis kan dichtgaan als het slijmvlies van de neus-/keelholte opzwelt. Dit kan gebeuren bij een verkoudheid. Als de buis is afgesloten, dan is dus eigenlijk je middenoor afgesloten. Bacteriën en virussen die zich hierin bevinden, kunnen zich dan gaan vermenigvuldigen waardoor er een ontsteking ontstaat.

Vaak ontstaat er dan vocht in het middenoor als gevolg van die ontsteking. Dit vocht kan nu nergens worden afgevoerd en de vochtophoping drukt steeds meer op het trommelvlies. Dit is eigenlijk wat de nare oorpijn bij je kind veroorzaakt. Het trommelvlies kan openbreken en dan loopt het ontstoken vocht uit het oor. De pijn neemt daardoor wel snel af. Het trommelvlies groeit trouwens vanzelf weer dicht.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Niet gevaarlijk

Middenoorontsteking komt bij bijna elk kind wel een keer voor. Je kind kan er echt ziek van zijn en er flink last van hebben. Het is in principe echter niet gevaarlijk voor je kind. Meestal zijn binnen een dag of drie de pijn en de koorts weer weg. Het kan zijn dat je kindje nog een wat langere tijd iets minder goed hoort. Als je kind een oorontsteking heeft, maar hij voelt zich verder goed, dan kan hij gewoon naar buiten. Ook water kan geen kwaad, dus je kind kan douchen en zwemmen. Duiken en diep onder water zwemmen, kan hij beter even niet doen, want dit geeft vaak extra druk op het oor en doet dus pijn. Het is verstandig om toch altijd even een arts om advies te vragen, omdat een verwaarloosde middenoorontsteking kan overgaan in ernstiger aandoeningen zoals een hersenvliesontsteking.

Behandelen

Als je kind flink oorpijn heeft, kun je het beste de huisarts raadplegen. Die kan dan paracetamol en/of neusdruppels aanraden. Ook kan hij eventueel een antibioticum voorschrijven. Paracetamol werkt tegen de pijn en koorts. Neusdruppels kunnen de zwelling van het slijmvlies in de neus-/keelholte verminderen, waardoor de buis van Eustachius weer open kan gaan. Zo kan het ontstoken vocht weglopen. Je kunt beter niet zelf met een wattenstaafje in het oor van je kind gaan pulken, dit kan het alleen maar erger maken. Maak wel altijd het buitenoor goed schoon. Het is genoeg om dit met een vochtig doekje te doen.

Andere oorzaken

Oorpijn kan ook andere oorzaken hebben. Zo kan ook het uitwendige oor ontstoken zijn, er kan een puistje zitten in de uitwendige gehoorgang, ontstoken amandelen kunnen oorpijn geven en ook pijn bij het doorkomen van tanden en vooral kiezen kan doortrekken naar de oren.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*