Oorontsteking bij je kind

Ziektekiemen die via de neus een weg zoeken, bereiken gemakkelijk het middenoor. De neusholten regelmatig schoonmaken is daarom de beste methode om ook de oren te beschermen tegen infectie. in dit artikel lees je over oorontsteking.

Houd je baby tijdens en na de voeding rechtop.

Door liggend te drinken kan voeding via de buis van Eustachius in het middenoor terechtkomen. Dat vormt een voedingsbodem voor bacteriën die daar uitstekend gedijen. Door je baby rechtop te voeden kan hij bovendien de voeding beter verwerken en is de maag sneller leeg. De kans op terugvloeiend maagzuur maak je zo veel kleiner, want ook dat kan weer gemakkelijk via de keel in het middenoor terecht komen. Het beste is om je baby te voeden onder een hoek van ongeveer 30 graden. Houdt hem tot ongeveer een half uur na het voeden in deze positie.

Oorontsteking

Oorontsteking ontstaat meestal als gevolg van een virale infectie. Kijk dus goed of je kind koorts heeft. Let ook op signalen van oorpijn, zoals veelvuldig ‘snotteren’, huilen als je hem neerlegt of als hij op ongewone tijdstippen (‘s nachts) regelmatig wakker wordt. Uiterlijke kenmerken zijn de vorming van dik slijm, verandering van zuigstijl tijdens het voeden of niet willen slikken, en korstjes op het oor door uitlopend vocht. Als je baby zelf aan zijn oortje trekt moet je dat niet zien als een betrouwbaar signaal. Baby’s en peuters spelen veelvuldig met hun oortjes, vooral in de periode dat het eerste tandje doorkomt.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Maak je niet te snel zorgen, maar als je de situatie niet vertrouwt ga dan altijd op je gevoel af. Raadpleeg bij twijfel je huisarts om te laten kijken of je baby een antibioticakuur nodig heeft voor de oorontsteking.

Bron: www.parenting.com

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*