Jouw rol bij de ontwikkeling van de handjes van je baby

Jij kunt je baby stimuleren om zijn handjes te gebruiken! In dit artikel lees je hoe je je baby kunt stimuleren en ondersteunen bij de ontwikkeling van zijn handjes. Dat doe je door te faciliteren. Een duur woord voor vergemakkelijken, ondersteunen en beschikbaar stellen.

Vergemakkelijken

Draai een voorwerp zo dat je baby zich alleen op het ‘erin doen’ hoeft te concentreren op het moment dat dat is wat hij moet leren. Doordat jij het voorwerp draait met de opening naar je baby toe, hoeft hij die opening niet te zoeken, aangezien dat op dit moment in de ontwikkeling nog te moeilijk zou zijn.

Ondersteunen

Ondersteun je baby in woorden en daden. Je prijst zijn pogingen om iets met zijn handen te doen en helpt hem (door complimentjes en aanmoediging) niet op te geven en door te zetten.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Beschikbaar stellen

Een baby wat net zit, kan nog niet een speeltje pakken waarvoor hij moet bukken en rekken. Jij moet er dus al faciliterend voor zorgen dat de speeltjes binnen zijn ‘grijpzone’ liggen. Overigens zijn dit steeds slechts voorbeelden. Neem het laatste voorbeeld van de ‘grijpzone’, die gaat ook op op veel latere leeftijd als de hele wereld al binnen zijn grijpzone ligt. Als een peuter een moeilijke puzzel maakt zorg jij ervoor dat hij voldoende bewegingsvrijheid heeft om overal bij te kunnen. Een peuter heeft het dan al moeilijk genoeg met het puzzelen, en jij zorgt er bijvoorbeeld voor dat de bovenkant van de puzzel niet te ver weg ligt. Je verschuift de puzzel dus net zo vaak dat je peuter overal goed bij kan.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*