Ontstaan moederdag

Moederdag wordt traditioneel gevierd op de tweede zondag van mei.

Hopelijk word je (weer) lekker in het zonnetje gezet. In dit artikel lees je over het ontstaan van Moederdag.

Iets meer dan een eeuw geleden stierf de moeder van Anna. Van Anna zelf waren zeven van de elf kinderen overleden. Om dat verdriet te verwerken deed ze heel veel voor allerlei hulpbehoevende kinderen en hun moeder. Op de dag dat haar eigen moeder was overleden, de tweede zondag in mei, vierde ze de speciale rol die haar moeder in haar leven had ingenomen. Al snel werd haar idee wereldwijd bekend.

Moeder vereering in de geschiedenis

Sinds Dan Brown’s boeken bekend zijn geworden weet een ieder die bijvoorbeeld de Da Vinci Code gelezen heeft dat vrouwen en het vrouwelijke, zelfs heel vroeger een zeer belangrijke rol heeft gespeeld. Vrouwen stonden symbool voor het scheppen, het scheppen der leven. Het vrouwelijke werd vereerd op manieren die Moederdag ver te boven gaan. Het vrouwelijk en de bijhorende scheppende rol werd gezien als de bron van alles. De bron van het goddelijke. In veel oer-religies was de god die zij aanbaden dan ook een vrouw.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Enkele belangrijke ‘oer-vrouwen’

  1. Moeder aarde: degene waar we allemaal op leven, waar we worden geschapen, opgroeien en sterven, moeder aarde. In veel talen waar ze als lidwoorden mannelijke en vrouwelijk varianten gebruiken zie je dan ook dat alles wat met de natuur te maken heeft een vrouwelijk lidwoord krijgt.
  2. Moeder Theresa. Wie kent haar niet? Ze kan oprecht de moeder der moeders genoemd worden
  3. Abeona: Romeinse godin die de kinderen beschermt
  4. Edgeria: Romeinse godin van de geboorte
  5. Jutitia: Romeinse godin van het recht. Nog steeds is haar naam aan ons rechtsstelsel verbonden
  6. Gaia: Godin van de aarde

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*