Onderzoeken tijdens de zwangerschap

Sommige onderzoeken tijdens de zwangerschap worden alleen uitgevoerd als daar aanleiding voor bestaat. Maar onderzoeken die in het algemeen de groei van je baby tijdens de zwangerschap en de gezondheid van jullie beiden in de gaten houden, zullen altijd worden uitgevoerd.

Tijdens je zwangerschap krijg je verschillende onderzoeken.

Het begint bij je eerste bezoek aan de verloskundige met een bloedprikje om te kijken of er voldoende zuurstof door je lichaam kan circuleren: het Hb-gehalte wordt vastgesteld. Bovendien wordt direct bekeken of het type bloed dat jij hebt goed kan samengaan met het bloed van je kindje: de juiste rhesusfactor. Met een zogeheten CTG-onderzoek wordt de hartslag van je baby in kaart gebracht en geregistreerd.

Rond negen weken krijg je een termijnecho. Tijdens deze echo wordt de zwangerschapsduur vastgesteld en er wordt gekeken of je zwanger bent van een kindje of een meerling.

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu

Rond twintig weken krijg je weer een echo: het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO), ook wel 20-wekenecho genoemd. Tijdens deze echo wordt gekeken naar de groei en ontwikkeling van de buikbaby. Daarbij kunnen ook ernstige lichamelijke afwijkingen worden gezien. Als je wilt kun je de echoscopist vragen wat het geslacht is van je kind. Vraag je verloskundige of gynaecoloog om meer informatie over onderzoeken tijdens de zwangerschap.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*