Onderzoeken na de bevalling
Direct na de bevalling gebeuren er een aantal kleine onderzoekjes die allemaal zo snel worden uitgevoerd, dat je ze bijna niet doorhebt. In dit artikel lees je over onderzoeken na de bevalling.
Placenta en vliezen
De placenta en de vliezen worden heel goed bekeken. Ze moeten namelijk compleet zijn. Als er stukjes in de baarmoeder achterblijven, kan dat voor bloedingen zorgen. Aan de grootte en de kleur van de placenta kan de verloskundige of gynaecoloog zien of de baby het goed heeft gehad. Als je wilt, mag je de placenta zelf ook bekijken en zul je begrijpen waarom hij ook moederkoek wordt genoemd. Hier is je baby negen maanden lang door gevoed.
Lichamelijk onderzoek
Je baby wordt gewogen en zijn lengte wordt gemeten. De verloskundige of de gynaecoloog voelt aan zijn ruggetje en heel voorzichtig aan zijn hoofdje. Dit om te controleren of de ruggenwervels zijn gesloten en of de fontanellen nog open zijn, zoals het hoort. Heel voorzichtig voelt de verloskundige of de gynaecoloog in het mondje van de baby of het gehemelte mooi dicht is en zijn heupjes worden bekeken. Ook worden de vingers en de teentjes geteld.
Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling
Bekijk nuApgartest
De verloskundige of arts bekijkt je baby en let op de ademhaling, hartslag, spierspanning, reactie op prikkels en kleur van de huid. Het is de bedoeling dat je baby’s huidje mooi roze wordt. Voor elk onderdeel kan hij twee punten halen. Deze Apgartest wordt direct na de geboorte uitgevoerd en vervolgens vijf minuten erna. De meeste baby’s halen pas bij de tweede ronde een tien. Direct na de geboorte is het huidje meestal nog niet helemaal bijgekleurd. Hij ziet nog een beetje grijsblauw.
De longen
De longen van je baby zijn tot de geboorte gevuld met vruchtwater. Tijdens de geboorte wordt het meeste vruchtwater er al uitgeperst en meteen na de geboorte kan je baby zuurstof naar binnen ademen. Het beste bewijs dat de longen meteen gebruikt worden is de eerste schreeuw! Het is dus belangrijk dat je baby meteen van zich laat horen. Gebeurt dat niet, dan zal de verloskundige of de gynaecoloog meteen zijn neusje en mondje uitzuigen. Schreeuwen hoort er absoluut bij!
Ben je zwanger en wil je meer weten over onderzoeken na de bevalling, dan kun je hier meer informatie over vragen aan je verloskundige of gynaecoloog.
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!