Oefeningen na de zwangerschap
Als je in de veronderstelling was dat met de geboorte van je baby de strakke buik vanzelf weer terug is, dan kom je van een koude kermis thuis. Je lichaam moet na de zwangerschap ontzwangeren.
Oefeningen die je na de zwangerschap kunt doen.
Er is een aantal eenvoudige manieren om de lijn van voor de zwangerschap voor eens en voor altijd te herstellen. Het gaat niet alleen om een simpele en leuke oefening, het is ook de juiste houding en je leefpatroon.
Buikspieren
Tijdens je zwangerschap rekken je buitenste buikspieren op en scheiden zich om plaats te maken voor de groeiende baarmoeder. Zelfs als na de geboorte je baarmoeder terugkeert naar normale proporties kunnen deze spieren gescheiden blijven. Buikspieroefeningen doen dan meer kwaad dan goed omdat op de plaats van de aanhechting van je buitenste spierbundels extra druk wordt uitgeoefend waardoor ze nog verder uit elkaar komen te staan. Het is dan ook beter om je buik te steunen en je te richten op versteviging van de binnenste buikspieren. Deze vormen de voornaamste steun voor de baarmoeder en je darmen, zodat ze uiteindelijk de buikwand daadwerkelijk strak trekken. Het is bovendien een goede remedie tegen rugpijn!
Hét ultieme postpartum herstelprogramma
Download nuJuiste houding
Je kunt eenvoudige oefeningen doen terwijl je bezig bent of even rustig zit. Zorg dat je goed rechtop zit met een rechte rug, schouders naar voren en trek je navel in naar achteren. Je kunt deze oefening doorlopend doen zonder dat anderen er iets van merken: thuis bij het voorlezen, in de rij bij de kassa of op het bankje in de wachtruimte. Het klinkt misschien te eenvoudig om waar te zijn, maar deze oefeningen helpen echt om je buikwand sterker en strakker te maken! Bovendien verstevig je zowel je bovenlichaam als je onderbuik en rug. Probeer je voortdurend in te beelden dat je een korset aan hebt waarvan de koordjes strak zijn aangetrokken. En mocht dat nog niet voldoende zijn: bindt een koordje of riem losjes om je buik. Telkens als je deze houding even vergeet, trekt het koordje strak en wordt je er weer aan herinnerd!
Je baby als halter
Nu je weet hoe je op je houding moet letten, en je hebt dat een poosje geoefend, kun je uitbreiden met de volgende stap: het aantrekken van de binnenste buikspieren. Daarvoor bestaat een succesvolle en erg leuke oefening. Til je baby rechtstandig op en houdt hem met gestrekte armen recht voor je. Probeer dat twee minuten vol te houden; de tijd vliegt voorbij als je je baby aankijkt en praat, zingt of geluidjes maakt.
Oefeningen
Om de volgende oefeningen verantwoord te kunnen doen moet je na de bevalling minstens zes weken wachten. Overleg met de huisarts of je er al aan toe bent om op deze wijze aan je gezondheid te werken. Een leuke oefening kun je samen met de kleine doen. Ga op je rug liggen met je baby op je buik en trek je knieën op in de richting van je borst. Laat je baby tegen je schenen rusten, hou zijn handjes vast en til hem zo dat je schenen en je baby evenwijdig zijn aan de ondergrond. Je dijen komen zo in een hoek van 90° ten opzichte van je bovenlichaam. Trek je buikwand aan en laat je schenen (met baby) langzaam zakken maar hou je voeten enigszins los van de grond. Hou deze positie even vast en trek je schenen op zodat ze met je baby weer evenwijdig zijn aan de ondergrond. Herhaal deze oefening 10 tot 15 keer en je baby zal de ‘vliegoefeningen’ geweldig vinden.
Benen liften
Ga op je rug liggen en strek je armen zo ver mogelijk boven je hoofd. Een tafelpoot of bankje kunnen helpen om je armen in die positie te houden. Til beide benen gestrekt op tot een hoek van 90° ten opzichte van je bovenlichaam. Span vervolgens je buikspieren aan en laat je rechterbeen langzaam zakken tot net boven de grond. Hou je been een paar seconden in deze positie en zorg er voor dat je bekken vlak op de grond rust, je buik is strak aangetrokken en je rug is plat. Trek je rechterbeen weer op en doe nu dezelfde beweging met je linkerbeen. Herhaal deze oefening ongeveer tien keer met elk been.
Hopelijk heb je wat aan deze oefeningen na de zwangerschap.
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!