Niet doorslapen

“Help!! Onze zoon is nu 6 maanden, en heeft eigenlijk van af de geboorte nooit echt lekker door geslapen. Altijd wel eventjes wakker. Nu is het zo dat hij om 20.00 uur naar bed gaat en rond 4.00 uur klaar wakker maar huilend in bed ligt. Dan ga ik er uit, laat even zien dat ik er nog ben maar zeg niks. Ga weer weg soms valt hij weer even in slaap maar na een half uur weer. En dat tot een uur of 7. Wat kunnen we nog doen?????”
– Britta

“Hier zelfde probleem. Hij is nu 5 maanden, heeft altijd doorgeslapen tot 8 uur doet dat nu al 2 weken niet. Hij is om 4 uur klaar wakker en wil dan alleen nog bij mama slapen. Wat te doen ook wil hij overdag bijna niet slapen.”
– Jolinto

Antwoord van gezins- en opvoedcoach Anneliese Jansen:

“Deze twee baby’s laten hetzelfde zien maar ik krijg de indruk dat het verhaal vooraf wel anders is. Tegenwoordig zien we vaak baby’s die moeite hebben zich over te geven aan slaap. Er gebeurt zoveel moois in hun wereldje, ze willen overal bij zijn! Let er daarom op dat deze kinderen door de dag heen niet teveel prikkels om zich heen hebben, muziek, mee shoppen, televisie aan, het komt allemaal binnen bij die kleintjes. Een duidelijk dag en nachtritme kun je al aanwennen door overdag de gordijnen open te laten bij het slapen en in de avond dicht doen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Een onbewuste associatie met een korte en lange slaap. Het lijf begrenzen door een slaapzak te gebruiken, stevig instoppen geeft een klein beetje het effect van inbakeren (wat op deze leeftijd niet meer mag, maar dit is een goed alternatief) Maar ook voor de nacht lekker masseren met lavendelolie, lavendel werkt rustgevend, masseren geeft dmv huid contact ook de begrenzing van het lijf aan en het is ook nog eens fijn voor ouder/kind relatie. Let overdag verder op een mooie slaap en waak ritme. Denk niet als het kind eindelijk eens slaapt, niet wakker maken. Geef een duidelijke structuur in slaaptijden, ook als een kind wakker ligt in bed is hij nog steeds even uit de drukte van het dagelijks leven en rust dus. Oftewel, op +/- vaste tijden in en uit bed. Succes!”

Anneliese Jansen (1968)
www.anneliese-opvoedcoaching.nl

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*