Neusslijm en verkoudheid bij kinderen

Bij baby’s, peuters en kleuters is vorming van neusslijm een veel voorkomend verschijnsel. Zo verzorg je de neusholten van je kind.

Slijm moet dun en vloeiend worden gehouden omdat het de ‘eerste verdedigingslinie’ vormt tegen infecties. Zodra ziektekiemen de slijmvliezen in de neus irriteren, wordt slijm geproduceerd. De ziektekiemen worden ‘gevangen’ in het slijm en bij niezen en hoesten naar buiten geblazen. Maar bij droge lucht en koud verdikt het slijm en gaat zich hechten. De kiemen blijven dus aanwezig en vormen zo een infectiebron. Het is dus belangrijk om het slijm dun en soepel te houden.

Reinigen van de neusholten

Spuit een beetje zoutoplossing in elk neusgaatje en zuig het voorzichtig uit met een neuspompje. Je kunt het kopen bij elke drogist. Een zoutoplossing kun je eenvoudig zelf maken door een half theelepeltje zout op te lossen in een glas lauw water. Bij een oudere baby of peuter kun je mooi gebruik maken van zijn kopieergedrag. Pas het eerst op je zelf toe zodat je hem nieuwsgierig maakt. Als je kind het neuspompje echt vervelend vindt, laat het dan gerust achterwege. De zoutoplossing doet tenslotte het belangrijkste werk.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Stoomreiniging van de luchtwegen

Je kunt gemakkelijk zelf een stoombad maken in de badkamer. Draai de hete douche open, sluit de badkamerdeur en laat je baby rustig ademen in de warme vochtige ruimte. Je kunt deze reiniging zo vaak doen als je maar wilt. Bijvoorbeeld door de luier te verschonen in de badkamer en je baby daar zijn pyjama aan te trekken. Je kunt ook het dagelijkse ritueel compleet met verhaaltje voorlezen in zijn geheel verplaatsen naar de badkamer.

Regelmatig handjes wassen

Alles dat je baby aanraakt is een bron van ziektekiemen: speelgoed, meubilair en natuurlijk ook: andere kinderen. De kiemen vinden gemakkelijk een weg naar neus en mond en dat kun je beperken door regelmatig de handjes te wassen met water en zeep. Dat heeft de voorkeur boven weggooi hygiënedoekjes.

Bron: www.parenting.com

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*