Moeders’ stem stimuleert hersengroei baby

Lekker zingen, kletsen tegen je pasgeboren baby: ga je gang!

Dat stimuleert namelijk de hersengroei van je baby, zo blijkt uit een studie van de Harvard Medical School.

De onderzoekers hebben bij twintig vroegtijdig geboren baby’s onderzocht of de stem van de moeder invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenen. En dat heeft het: de auditieve cortex (gehoorschors) groeit opvallend snel als ze hun moeder regelmatig een liedje horen zingen. Dat zou ook een positieve invloed op de taalontwikkeling van kinderen op latere leeftijd kunnen hebben.

In het experiment zongen de moeders van 20 couveusebaby’s twee kinderliedjes in een geluidsstudio in. De hoge toonfrequenties werden uit de opnames gefilterd, omdat foetussen voornamelijk lage tonen kunnen horen. Daarna kregen de 20 couveusebaby’s de opnames een maand lang drie uur per dag te horen. Vervolgens brachten de onderzoekers de hersentjes in kaart (met ultrageluid). De scans werden vergeleken met die van de controlegroep: baby’s die niet naar hun zingende moeder hadden geluisterd.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

De baby’s die hun moeder wel hadden gehoord, hadden in verhouding allemaal een grotere gehoorschors. Het is aannemelijk dat baby’s daar op latere leeftijd plezier van hebben, bijvoorbeeld bij het leren van taal.
Om echt zeker te zijn van de conclusies, is meer onderzoek nodig. Dit omdat de onderzoekers geen hersenscans hebben gemaakt voor de start van het onderzoek. Het is dus theoretisch mogelijk dat de hersengedeeltes van de 20 baby’s al groter waren ten opzichte van de anderen.

De kans dat de onderzoekers toevallig de baby’s al op een grotere hersenschors zouden hebben geselecteerd zonder dat te weten, is natuurlijk niet heel erg groot. Daarom: hou je niet in als je wilt zingen of kletsen tegen je kleine uk. Dikke kans dat je hem daar nu groot plezier mee doet: nu én later.

Wist-je-datjes

Wist je dat je ook al kan praten tegen je baby in je buik? Ook opmerkelijk is dat pasgeborenen liever taal dan niet-taal horen, het liefst hun moedertaal ook, en ze de stem van hun moeder wel degelijk herkennen? Dit en meer in het artikel baby’s herkennen woordgrenzen.

De onderzoekers van Harvard Medical School deelden deze kennis in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*