Moeder zijn is… een droom die is uitgekomen, maar het moederschap heb ik zwaar onderschat

Gastblogger: Roos Bodewes

Ik had mij het moederschap anders voorgesteld.
Niet mooier, wel minder intens.

Mijn avontuur als moeder begint allemaal zo’n 8 jaar geleden. We gaan voor een kindje! We hebben onze levens en ons leven samen voldoende op de rit, de eierstokken rammelen, ons huurhuis is groot genoeg en onze harten nog veel groter, we zijn er klaar voor.

Hopen op een zwangerschap hoeven we niet zo lang, want zes weken na het doorhakken van de knoop ben ik al zwanger.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Ik fantaseer me suf over je. Ben je een jongen of een meisje? Hoe zie je eruit en hoe ga ik het vinden als moeder?

Mijn buik groeit en mijn verlangens ook.

Ik kan niet wachten tot je er bent. Wennen aan het idee van een kleintje hoef ik niet, want jeetje, wat ben ik hier klaar voor.

Soms loopt het leven anders dan gepland

Wat loopt het allemaal anders. Vlak voor de 24 weken wordt ons eerste kindje geboren.

Lev overlijdt 17 minuten later in mijn armen.

Wat is hij mooi en wat ben ik trots, maar wat ben ik bovenal gebroken. Mijn moederhart is pas net ontstaan, maar nu al voor altijd in duizenden stukjes gebroken. 

Sinds Lev zijn geboorte hoor ik bij de club van moeders. Er is geen kindje in een wiegje en mijn armen zijn pijnlijk leeg, maar moeder voel ik mij op en top. De liefde voor Lev groeit met de dag, al is het moeilijk om mijn liefde vorm te geven. 

De wens naar een kindje is groter dan ooit.

Opnieuw zwanger

Zeven maanden na de geboorte van Lev heb ik opnieuw een positieve test in mijn handen.

Een zenuwslopende zwangerschap volgt. Genieten is er niet meer bij en na de zoveelste ziekenhuisopname krijg ik bedrust. Met 37.6 weken wordt na een ingeleide bevalling Ezra geboren.

Onze regenboogbaby, mijn redder en mijn prinsje. Dit kind gaat ons leven weer kleur geven.

Wat geniet ik van Ezra. Hij is een makkelijke baby. Wennen aan het ouderschap hoef ik eigenlijk niet. Ik ben er zo klaar voor! Toch bekruipt mij regelmatig de angst om ook Ezra te moeten missen. Als hij ziek is of zich bijvoorbeeld verslikt beland ik in blinde paniek. Elke keer schiet de film met crematie, een kistje en rouwkaartjes door mijn hoofd.

Echter laat ik de angst om Ezra te verliezen het geluk niet overschaduwen. Wat wel door mijn hoofd speelt is de enorme wens voor nog een kindje. De angst om opnieuw een onzichtbare moeder te worden of om nooit meer zwanger te kunnen worden is groot.

Vlak na Ezra zijn eerste verjaardag ben ik opnieuw zwanger.

Na opnieuw een psychisch zware zwangerschap wordt Eden geboren. Drie bevallingen in drie jaar, ik raad het niemand aan. Toch brengt de komst van Eden veel rust in mijn hoofd. Compleet worden we niet na het overlijden van Lev, maar het voelt goed zo.

Moeder zijn is… een droom die is uitgekomen, maar het moederschap heb ik zwaar onderschat.”

Nog lang niet uitgeleerd

Nu, ruim 7 jaar later, heb ik vele kanten van het moederschap ervaren. De liefde, trots, dankbaarheid en geluk, maar ook verdriet, stress, onzekerheid en weinig tijd voor mezelf.

Ik heb veel geleerd over het moederschap, maar ben nog lang niet uitgeleerd. Soms ben ik bang voor wat komen gaat, maar ik kijk er ook naar uit.

Het mooiste aan moeder zijn is absoluut de trots die ik voel als ik naar mijn kinderen kijk, ze horen en zien lachen en ze op te zien groeien tot unieke mensen.

Het zwaarste aan moeder zijn is opvoeden, zonder enige twijfel. Ik denk dat ik dat heb onderschat. Grenzen bieden en consequent zijn, zijn niet mijn sterkste kanten.

Het liefst ben ik een heel spontane moeder en alle dagen ‘go with the flow’. Echter doen onze kinderen en ik het goed op structuur en regelmaat. Alle fases van de kinderen duren wat mij betreft precies lang genoeg en ik kijk uit naar alle tijd die nog komen gaat.

‘Stop met groeien’, zeg ik vaak tegen Ezra en Eden. Maar uiteindelijk heb ik maar één grote wens en dat is dat zij mogen blijven groeien. 

En dat jongetje in mijn hart, voor hem blijft mijn liefde enkel groter groeien.

Op mijn Instagram @liefs_van_roos deel ik dagelijks dingen uit mijn leven als moeder. Ook hier laat ik de mooie, maar ook de minder mooie kanten zien.

Wil je meer eerlijke verhalen lezen over het moederschap? In ons nieuwe boek EERLIJK vertellen twintig bekende moeders hun open, eerlijke en pure verhaal over het zwanger worden, de zwangerschap, bevalling en het leven (met een baby) daarna.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*