Zwangerschapskwaaltje: misselijkheid
Meestal is misselijkheid het eerste signaal dat je zwanger bent. Van dit zwangerschapskwaaltje heb je vooral ’s morgens bij het wakker worden last. Je kunt zelfs zo misselijk zijn dat je moet overgeven.
Op zich is misselijkheid een goed teken:
Het betekent dat de zwangerschapshormonen volop aan het werk zijn in je lichaam. Maar lastig is het wel. Wat kan helpen, is de dag rustig beginnen en wat vaker over de dag verspreid kleine beetjes eten: vijf à zes keer per dag in plaats van drie grote maaltijden. Vermijd vet eten en kies voor licht verteerbaar voedsel. Meestal is de misselijkheid na zestien weken verdwenen.
De ene heeft er alleen in de ochtend last van, de andere de hele dag; bij de ene helpt het al genoeg om voor het opstaan een kaakje te nemen, de andere wordt al misselijk bij de gedachte aan eten. Drukte en vermoeidheid kunnen de misselijkheid verergeren. Er zijn ook vrouwen die last hebben van extreme misselijkheid. Zij kunnen niets binnenhouden en lopen het risico op uitdroging.
Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling
Bekijk nuIn deze gevallen heeft je kindje vaak nergens last van, wat voor veel vrouwen in die positie een geruststellende gedachte is. Heb je last van extreme misselijkheid, dan kan de huisarts of gynaecoloog medicijnen voorschrijven. Maar lastig is het wel. Wat kan helpen, is de dag rustig beginnen en wat vaker over de dag verspreid kleine beetjes eten: vijf à zes keer per dag in plaats van drie grote maaltijden. Vermijd vet eten en kies voor licht verteerbaar voedsel. Meestal is de misselijkheid na zestien weken verdwenen.
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!