Mijn peuter kwijlt

Mijn peuter (2,5 jaar) kwijlt zoveel. Is dit erg?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom een baby, dreumes of peuter kwijlt. Een verkoudheid, doorkomende kies of tand, voeding of een onvoldoende ontwikkelde mondmotoriek kunnen de oorzaak van kwijlen zijn.

Als jonge kinderen veel kwijlen kan het zijn dat er een tand of kies doorkomt. Als dit niet zo is, dan kan het ook zo zijn dat de mondmotoriek van het kind onvoldoende ontwikkeld is. Dit betekent dat zijn mondspieren bijvoorbeeld slap zijn, waardoor zijn mond vaak open staat. Dit kan komen doordat het kind vaak verkouden is. Hij kan dan niet door zijn neus ademen en ademt daardoor door zijn mond.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Wat kan er aan de hand zijn dat mijn peuter zoveel kwijlt?

Voeding

Als een kind veel kwijlt, kijk dan naar de voeding van het kind. Als een kind nooit hard voedsel als een appel of wortel krijgt, ga dan daarmee oefenen. Het is van belang de mondspieren te trainen en dat doe je onder andere door flink te kauwen. 

Duimen, speen en fles

Ook is het belangrijk om te weten of een kind duimt, op vingers zuigt, een fopspeen heeft of nog veel uit een zuigfles drinkt. Op tweejarige leeftijd begint een kind vaak al veel te vertellen. Een kind met voortdurend een duim of fopspeen in de mond vormt geen duidelijke spraakklanken. De spieren worden dan dus niet optimaal getraind en dat kan kwijlen veroorzaken. 

Verkoudheid

Als een kind verkouden is geweest, kan de gewoonte van het ademen door de mond blijven bestaan. Het kind slikt dan minder waardoor de buis tussen de neus- en keelholte niet wordt gefilterd en kan er opnieuw verkoudheid ontstaan. Als er minder wordt geslikt (probeer zelf maar te slikken met een open mond) kan het kind het speeksel uit de mond laten lopen (kwijlen). Het is mogelijk dat hij dit niet (meer) voelt.

Naast het belang van het eten van hard voedsel, dus goed kauwen en inzicht in het belang van door de neus ademen, kan je de mondspieren met mondmotoriek spelletjes trainen. Bijvoorbeeld gekke bekken trekken en bolle wangen maken. Als het thuis een gewoonte wordt dit te doen, dan vermindert vaak het kwijlen. Als je baby, dreumes of peuter veel kwijlt, kan erfelijkheid ook een rol spelen.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*