Mijn baby weigert de borst

Mijn baby wil niet aan de borst drinken terwijl ik dolgraag borstvoeding wil geven.

Waarom wil mijn baby niet uit mijn borst drinken en hoe kan ik er voor zorgen dat ik mijn baby toch borstvoeding kan geven?

Er zijn verschillende oorzaken waarom bij borstvoeding een baby de borst weigert. Maak veel huid-op-huid-contact met je baby en forceer niets!

De oorzaak dat een baby niet uit de borst van zijn moeder wil drinken is vaak lastig te achterhalen. Een heftige of snelle bevalling kan een oorzaak zijn. Wat ook kan meespelen is dat de baby na de bevalling niet rustig bij de moeder kon liggen (bijvoorbeeld omdat hij direct onderzocht moest worden). Als er na de geboorte geen direct huid-op-huid-contact mogelijk is tussen moeder en kind, dan kan de vader ook huid-op-huid-contact maken met de baby.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Wat ook een oorzaak kan zijn bij het weigeren van de borst, is dat de baby onrustig is en niet lekker in z’n vel zit. Als hij tijdens het aanleggen hardhandig naar de tepel toe gestuurd wordt, kan dat een negatieve prikkel geven.

Als je baby de borst weigert, kun je de volgende dingen proberen:

  • Ga lekker met je baby in bed liggen. Zorg dat jullie bovenlichaam bloot is en kijk wat er gebeurt. Als je baby aanstalten maakt om te gaan drinken, probeer je hem weer aan te leggen. Als je baby daardoor onrustig wordt, dan stop je met het aanleggen.
  • Probeer je baby aan te leggen als hij half slaapt.
  • Forceer niets bij je baby!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*