Middagdutjes: hoe stap je over van 1 naar geen slaapje?

Gastblogger: Slaaptipsvoorbaby's

Een middagdutje is niet alleen nodig voor een baby, het is ook heel erg fijn voor jou als ouder: even een (rust)momentje voor jezelf! Maar tot wanneer is een middagdutje nodig? En wanneer geen middagdutje meer? In dit artikel lees je meer over het middagdutje voor je kindje en hoe je merkt aan jouw kind dat het middagslaapje niet meer nodig is. Daarbij natuurlijk een aantal handige tips om het middagdutje af te bouwen.

Wanneer geen middagdutje meer?

Je moet er misschien nog niet aan denken, maar er komt een moment dat jouw dreumes of peuter geen middagdutje meer nodig heeft. Gemiddeld genomen zien we dat een kindje rond de leeftijd van 2,5 – 3,5 jaar geen middagdutje meer nodig heeft. Het is een ruime range omdat het enorm afhangt per kindje en ook per situatie. Wanneer de dagen voor jouw kindje rustig zijn, kan een kindje mogelijk eerder zonder dutje dan wanneer het drukke dagen zijn. 

Hoe merk je dat jouw kindje klaar is om af te bouwen?

Het is soms lastig inschatten wanneer jouw kindje nog wel een middagdutje nodig heeft of wanneer niet meer. Waar je het vaak aan herkent is dat je kindje ‘s middags lastig in slaap valt en het middagdutje ook steeds later wordt. Of je kindje valt wel makkelijk in slaap, maar is vervolgens niet moe genoeg om ‘s avonds weer op de normale bedtijden te gaan slapen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Het kan soms zijn dat je kindje het urenlang kan rekken omdat hij simpelweg nog niet moe genoeg is. Dit is vaak wel het moment dat je als ouder denkt dat het tijd is om het middagdutje in te korten of volledig weg te laten. Het overstappen naar niet meer overdag slapen is geen kwestie van simpelweg je kind niet meer naar bed brengen in de middag. Het komt vaak voor dat er een overgang is van een paar maanden tijd, waarin je kindje soms wel een middagdutje nodig heeft en soms niet. 

Tips om het middagdutje af te bouwen

Merk je dat jouw kindje toe is voor het afbouwen van het middagslaapje? Dan hebben we een aantal tips voor je om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  1. Begin met het observeren van de signalen van je kind. Hou in de gaten of hij minder behoefte heeft aan een middagdutje, of hij moeilijk in slaap valt ‘s middags of dat hij juist ‘s avonds lastig in slaap valt door het middagdutje.
  2. Bouw het slaapje geleidelijk af. Slaap je kindje best lang in de middag? Verkort eerst het slaapje van bijvoorbeeld 2 uur naar 1.5 uur, dan van 1.5 uur naar 1 uur tot uiteindelijk een kort dutje van 20 minuten. Hierna kun je het slaapje volledig overslaan. Het kan zijn dat je kindje in het begin ‘s avonds wat eerder naar bed wil omdat hij nog moet wennen aan het niet meer slapen overdag. De bedtijd in de avond zal uiteindelijk weer later worden, zodra je kindje gewend is aan het niet slapen overdag. 
  3. Probeer een andere manier van een kort middagdutje. Lukt in slaap vallen in een bedje niet meer, maar is jouw kindje wel toe aan een kort slaapje? Overweeg om een stukje te gaan rijden zodat jouw kindje makkelijk even weg valt. Let op, probeer ervoor te zorgen dat jouw kindje niet na 15:00 slaapt want anders is jouw kindje misschien niet moe genoeg om rond 19:00 in bed te liggen.
  4. Vind de balans in de overgang. Probeer de balans te vinden tussen een dag geen dutje en wat eerder naar bed en een keer wel een dutje en mogelijk wat later naar bed.
  5. Introduceer een rustmoment. Geen middagdutje meer? Probeer dan wel genoeg rustmomenten gedurende de dag te creëren. 

Het kan een aantal weken of maanden duren voordat je kindje volledig gewend is aan de nieuwe situatie. Geef jezelf en je kindje de ruimte om te wennen aan deze overgangsperiode.

Heb je nog aanvullende vragen over deze overgangsperiode? Overweeg eens een slaapconsult bij slaaptipsvoorbabys. Hierbij krijg je op maat en online advies over het slaapgedrag van je kindje.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*