Mastocytoom

Een mastocytoom is een plaatselijke vorm van mastocytose die vooral bij jonge kinderen wordt gezien.

Bij mastocytose is er sprake van een plaatselijke ophoping van mestcellen in de huid.

Hoe ziet het eruit?

Mastocytomen ontstaan meestal in de eerste levensmaanden. Het zijn tot 5 cm grote rood-bruine vlekken die vaak in eerste instantie worden aangezien voor moedervlekken. Ze kunnen op alle delen van de huid voorkomen. Typisch voor een mastocytoom is dat een plaatselijke zwelling kan ontstaan wanneer stevig over de plek gewreven wordt. Dit ontstaat omdat het grote aantal mestcellen ter plekke hun ontstekingsstoffen vrijlaten wat tot een zwelling leidt. Deze trekt binnen een half uur weer weg. Bij het mastocytoom op de foto is een wit randje van de zwelling te zien die ontstaan is na het wrijven.

Wat zijn de klachten?

Na wrijving kan er soms sprake zijn van jeuk.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Hoe wordt het behandeld?

Als kinderen veel last hebben van jeuk is behandeling met antihistaminica druppels te overwegen. Meestal vallen de klachten erg mee en is geen behandeling nodig. In de meeste gevallen trekken de mastocytomen in de loop van de kinderjaren weg.

Lees hier meer over Mastocytose

Bron: www.huidinfo.nl

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*