Lichaamscontact baby: van levensbelang

Door lichaamscontact zakt de stress bij zuigelingen en dat bevordert de ontwikkeling van hun hersenen. Lichaamscontact is voor baby’s dus geen leuk extraatje, maar van vitaal belang.

Je baby op je buik dragen en babymassage kunnen hem enorm goed helpen.

Maar hoe doe je dat?

De gevolgen van het wel of niet regelmatig hebben van goed lichaamscontact zijn veel langer merkbaar dan je zou denken. Dat komt onder meer door het stofjes oxytine dat je dan aanmaakt. Als je dat op jonge leeftijd al veel doet, doe je dat op later leeftijd door aanraking ook makkelijker. Ook kun je dan later beter met stress omgaan.

Als baby’s te weinig lichaamscontact voelen, kan dat op lange termijn zelfs nadelige gevolgen voor hun immuunsysteem en verstandelijke capaciteiten. Maar denk ook aan problemen die je als volwassene kan hebben, zoals slaapstoornissen, depressies, angststoornissen en andere stress-gerelateerde ziektes. Om die redenen is officiële advies van de wereldgezondheidsorganisatie WHO zelfs: huid-op-huidcontact voor pasgeborenen waar mogelijk.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Natuurlijk raak je je baby regelmatig aan. Maar je kan ook nog iets extra’s doen voor hem. Zo kun je je baby op verschillende manieren bij je dragen, tegen je aan, maar ook kan je je baby een babymassage geven. Maar hoe pak je dat aan?


Niet meer in je buik, maar op je buik

  • Je doet er dan ook goed aan om je kindje vaak lichaamscontact te laten ervaren. Niets voelt vertrouwder aan voor jouw kindje dan om lekker dicht bij mama te zijn. Hij herkent je hartslag, je ademhaling, jouw manier van bewegen. Hij voelt zich veilig en lekker warm bij jou. Papa leert hij in razend tempo kennen na de geboorte en ook bij hem voelt je uk zich nu helemaal veilig en geliefd.Kinderen die bij papa of mama gedragen worden zien meer van de wereld, maken meer mee en bovendien worden baby’s vaak rustiger als ze dicht bij je zijn. Er zijn verschillende draagsystemen. Laat je keuze vooral bepalen door jouw lifestyle en lichaamsbouw.

Babybag

  • Een Babybag is een systeem waarmee jij je kindje in liggende en in zittende houding bij je kunt dragen. Net zoals een kangoeroe die heeft, ‘maak’ je een (voorgevormde) buidel óp je buik met de Babybag. Een Babybag gebruik je vanaf de geboorte. Als je kindje gaat zitten, kun je hem met behulp van deze Babybag op je heup vervoeren.

Draagdoek

  • Een draagdoek kun je het best vergelijken met een grote lap speciale stof. Doordat de lap niet voorgevormd is, bepaal jij hoe je de draagdoek om wilt knopen. Als je baby net geboren is en nog niet probeert te zitten, bind je de doek zo dat jouw baby op je buik in de foetushouding kan liggen. Als je baby iets ouder is, kun je de draagdoek zo ombinden dat je baby kan leren zitten. Hij zit dan op je heup.

Buikdrager

  • Een buikdrager is een voorgevormd systeem waarmee jij je kindje kunt vervoeren vanaf ongeveer zes weken tot acht maanden. Je laat je kindje in deze buikdrager glijden zodat zijn beentjes en armpjes vrij zijn.

Rugdrager

  • Als je kindje goed zelfstandig kan zitten, kun je ook voor een rugdrager kiezen. Je baby is dan zo’n acht maanden.


Baby-massage

Er zijn veel verschillen te vinden tussen de fases die ieder mens doorloopt in zijn leven. Maar dat geldt niet voor het genieten van massages. Want geef toe: wat is er nou lekkerder dan helemaal ontspannen te liggen en gemasseerd te worden? Je baby geniet daar ook enorm van. De trucjes om alles tot een groot plezier te maken geven we je in dit speciale thema.

Wanneer masseren?

Je kunt je baby al gaan masseren als hij zo’n vijf weken oud is. Sommige deskundigen denken zelfs dat dit al vanaf de vierde week kan. Houd er wel rekening mee dat je je baby niet meteen na de voeding masseert, met alle gevolgen van dien… Wacht het liefst tot een half uur na de voeding.

Houd ook rekening met de algehele staat van je baby. Masseer je baby bijvoorbeeld niet als hij echt heel erg moe is. Dan kan je beter even wachten tot na zijn dutje. Over het algemeen is het tijdstip voor je hem ’s avonds in bad doet perfect voor een massage. Was met een babyzeep de massageolie van je baby’s huidje voordat hij in bad gaat en pas goed op zijn glibberige lijfje als je hem vastpakt!

Eerst even wat voorbereidingen!

Kou en massages gaan niet samen. Zorg er dus altijd voor dat de kamer waarin je je baby gaat masseren lekker warm is en het er niet tocht. Als je de kamer een half uurtje voor de massage warm maakt, weet je zeker dat je baby geen kou vat tijdens de massage.

Zorg ervoor dat je vanuit een voor jou comfortabele positie kunt gaan masseren. De commode kan dienstdoen hiervoor, maar je kunt er ook voor kiezen om het boxkleed, bedekt met een hydrofiele doek, op de grond te leggen. Let dan wel extra goed op de tocht! Vaak kan er door een kleine kier onder de deur al wat tocht ontstaan die voor ons bijna niet voelbaar is, maar voor je baby heel vervelend kan zijn.

Zet voordat je begint de volgende spulletjes alvast klaar:

  • Massageolie (eentje die geschikt is voor de tere babyhuid!)
  • Een boxkleed of waskussen
  • Twee hydrofiele doeken (eentje om op te liggen, eentje om eventueel mee af te drogen of overbodige olie weg te deppen)
  • Een monddoekje
  • Een babywrap (om je baby warm in te wikkelen na de massage)

De massage kan beginnen

Een warme kamer is één ding, maar koude handen en koude massageolie verpesten natuurlijk óók het genot! Warm daarom je handen en de olie op voordat je echt begint met masseren.

    1. Leg je handen tegen elkaar aan en leg beide pinken in het midden van de borstkas. Maak een wrijvende beweging waardoor je handen plat komen te liggen en wrijf met platte hand vanuit het midden van de borstkas naar de buiten kant. Herhaal dat vijf keer.
    2. Nu zijn de armpjes aan de beurt. Pak een armpje met twee handen bij de oksel vast. Wrijf nu met een hand richting de hand van je baby. Zodra de eerste hand daar bijna is, laat je tweede hand ook richting de hand van je baby glijden. Als de tweede hand daar bijna is, leg je de eerste hand weer bij de oksel. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Als je het goed doet merk je dat er altijd een wrijvende hand is, en er geen moment pauze is tussen de wrijvende bewegingen.
    3. Bij deze stap in de massage doe je eigenlijk hetzelfde als hierboven, alleen verander je de wrijvende beweging die direct richting het handje van je baby ging, in een draaiende beweging.
    4. Pak nu het handje van je baby in jouw hand en masseer zijn handpalm met je duim. Als je baby het lekker vindt, kan je ook de vingertjes masseren. Forceer nooit iets, als je baby zijn vuistje te gespannen houdt om te openen, sla je dit gewoon over.
    5. Herhaal stap twee, drie en vier, maar nu bij het andere armpje. Zorg er wel voor dat je ‘contact houdt’ tussen je baby en je handen als je naar het andere armpje toe gaat. Wrijf dus langzaam met je vingers van het ene armpje over de borstkas naar het andere armpje.
    6. Ga nu met je vingers over de borstkas en het buikje naar de beentjes. Daar doe je eigenlijk hetzelfde als bij de armpjes. Let er weer op dat je het huidcontact niet verliest als je van het ene naar het andere beentje gaat.
    7. Nu zijn de voetjes aan de beurt! Druk met een duim op de hiel en met de andere duim net onder de teentjes en maak dan een op- en neergaande beweging. Als je baby wat ouder is, zal hij hier hard om moeten lachen!
    8. Ga nu, zonder huidcontact te verliezen, terug naar de buik. Wrijf met platte hand rondjes die steeds kleiner worden in de richting van de navel.
    9. Draai je baby nu op zijn buikje en maak lange bewegingen met je handen van zijn nekje, over zijn ruggetje naar de voetjes.
    10. Druk nu, heel voorzichtig, met twee duimen langs de ruggengraat naar beneden. Doe dit echt heel zachtjes! Je baby is nu helemaal gemasseerd en klaar om geknuffeld te worden en in bad te gaan!


Babycursus!

Door buik- of rugdragen en masseren wordt je band met je baby steviger. Voor een goede band met je baby zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Ga bijvoorbeeld samen met je baby genieten en ga op babycursus!

Wist je dat de hersenen van je kindje in de eerste twee jaar meer groeien dan in welk ander jaar ook? In het eerste jaar verdubbelt het volume zelfs. Het kleine brein legt dan ook al miljarden connecties aan.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)