Je baby laten huilen of troosten?

Je kent dit vast: je baby slaapt als een roos in de box, bij jou op schoot of in de draagdoek, maar zodra je je baby in de wieg legt, zet hij een keel op. Hij wil niet alleen in zijn bedje! Je kunt je baby beter niet laten huilen.

Wist je dat (veel) huilen ook een van de signalen van een ontwikkelingssprong is? Wanneer je onze app hebt kun je deze meldingen automatisch in je agenda zetten en word je nooit meer verrast door de huilerige fase van de sprongetjes.

Troost je baby liever, hij heeft behoefte aan geborgenheid en veiligheid.

Natuurlijk kun je de wieg comfortabel maken met kruiken, dan heeft je baby het lekker warm, maar zelfs als je dat gedaan hebt, kan het zijn dat je baby niet zonder zijn vader of moeder wil zijn.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Troosten

Veel ouders dragen hun baby overdag bij zich. Maar ’s avonds en ’s nachts wil je zelf ook wel wat rust. Hoe ga je om met het huilen van je baby als hij niet wil of kan slapen? Vroeger werd er geadviseerd om baby’tjes te laten huilen, dat was goed voor zijn longetjes. Nu zie je vaker dat ouders hun baby liever niet laten huilen. Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap ‘jengelt’, maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.

Je baby lang laten huilen is namelijk niet goed. Hij kan overstuur raken en gaat dan al helemaal niet meer slapen. Je baby voelt zich onveilig en alleen en door hem alleen in zijn wiegje te laten huilen, zal hij zich niet veiliger gaan voelen.

De volgende tips kunnen helpen om je baby rustig te laten gaan slapen:

  • Merk je dat je baby moe wordt? Bijvoorbeeld doordat hij in zijn oogjes wrijft, naar zijn oor grijpt, rode wangen krijgt of gaapt? Leg hem dan in zijn wiegje. Als een kind oververmoeid is, komt hij vaak moeilijker in slaap.
  • Laat je baby in zijn bedje slapen, dan is het voor hem duidelijk dat dat zijn slaapplek is. De box is geen plek om te slapen, maar een plek om te spelen.
  • Zorg ’s avonds voor een bedritueel: doe je baby bijvoorbeeld in bad zodat hij lekker rozig wordt of geef hem een babymassage. Bouw de dag rustig af.
  • Huilt je baby toch als hij eenmaal in zijn bedje ligt? Ga dan bij hem kijken en probeer hem rustig te maken en gerust te stellen.
  • Je kunt je baby, als hij onrustig is, inbakeren.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)